piątek, 22 maja 2020

Kozi serek bez podpuszczki jak Queso Blanco

4 l świeżego koziego mleka
1/4 szklanki octu winnego (lub soku cytrynowego)
opcjonalnie sproszkowane suszone pomidory

Mleko podgrzać do temperatury 90-93 st. C. Powoli, mieszając, wlewać ocet winny, aż skrzep zacznie się oddzielać od serwatki. Być może wystarczy mniej niż ćwierć szklanki octu, a może trochę więcej, trzeba obserwować mleko.

Powstały skrzep wylać na durszlak wyłożony tetrą (lub muślinem) i na tym etapie można posypać solą, co ułatwia odsączanie skrzepu. Można dodać sproszkowane suszone pomidory.

Zawinąć rogi tetry (muślinu) i zawiązać końce. Powstałe zawiniątko zawiesić do odcieknięcia na kilka godzin. Od tego, ile czasu odcieka ser, zależy jego późniejsza konsystencja, a więc jeśli zostawimy go na dłużej, będzie bardziej zwarty i suchy, natomiast jeśli odcieka krócej - miękki. Po godzinie uzyskuje się konsystencję twarożku.

Przechowywać w lodówce pod przykryciem do 2 tygodni.

http://wposzukiwaniuslowlife.blogspot.com

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz