4 l świeżego koziego mleka
1/4 szklanki octu winnego (lub soku cytrynowego)
opcjonalnie sproszkowane suszone pomidory
Mleko
podgrzać do temperatury 90-93 st. C. Powoli, mieszając, wlewać ocet winny, aż skrzep zacznie
się oddzielać od serwatki. Być może wystarczy mniej niż ćwierć szklanki
octu, a może trochę więcej, trzeba obserwować mleko.
Powstały
skrzep wylać na durszlak wyłożony tetrą (lub muślinem) i na tym
etapie można posypać solą, co ułatwia odsączanie skrzepu. Można dodać sproszkowane suszone pomidory.
Zawinąć
rogi tetry (muślinu) i zawiązać końce. Powstałe zawiniątko zawiesić do
odcieknięcia na kilka godzin. Od tego, ile czasu odcieka ser, zależy
jego późniejsza konsystencja, a więc jeśli zostawimy go na dłużej,
będzie bardziej zwarty i suchy, natomiast jeśli odcieka krócej - miękki. Po godzinie
uzyskuje się konsystencję twarożku.
Przechowywać w lodówce pod przykryciem do 2 tygodni.
http://wposzukiwaniuslowlife.blogspot.com
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz