Przepis 1
mleko
kultury bakterii Beaugel 10 Agrovis
formy faisselle
Mleko
spasteryzować (jeśli używamy świeżego), a następnie schłodzić do temperatury 30
oC
Dodać kultury bakterii i
delikatnie wymieszać
Odstawić do ukwaszenia na 24-48h w temperaturze
pokojowej 18-24 oC - czas krzepnięcia zależny od temperatury otoczenia, musi
być gładki z lekkim wydzielaniem serwatki
Odlać ostrożnie nadmiar serwatki, a skrzep
przenosić delikatnie łyżką w koszyczki foremek, starając się jak najmniej go
naruszyć
Pozostawić na godzinę w temperaturze pokojowej
do odcieknięcia, następnie przenieść do lodówki na 10-12
godzin do schłodzenia. W foremkach musi pozostawać trochę serwatki dla
zachowania świeżości serka.
Podawać na słodko lub słono wedle uznania,
zjeść w ciągu 10 dni
Dalsze
odciekanie serków przybliży ser do zwartego twarożku.
Przepis 2
3,5 litra mleka ogrzać do 21-22ºC
dodać 0,05 grama kultur OMEGA (Agrovis)
(może być też LAMBDA)
odstawić na 1,5 godziny
dodać 0,7 ml podpuszczki BEAUGEL 50
odstawić w temperaturze pokojowej do
następnego dnia (16-20 godzin)
skrzep przełożyć delikatnie do foremek –
bez wcześniejszego cięcia
po niecałych dwóch godzinach w temperaturze
pokojowej można połączyć serek z kilku foremek
przenieść do lodówki
Serek jest bardzo
kwaśny, ale wystarczy lekko go posolić, lub posłodzić i wtedy kwaskowatość znika a przyprawy nadają mu
charakteru.
Wydajność:
Po dwóch
dniach obciekania w lodówce wydajność to troszkę ponad 1 kilogram!
http://domowyserek.pl
https://domowyserowar.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz