ciasto:
5 jajek
1 szklanka cukru pudru
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżka proszku do pieczenia
Białko ubić na sztywno. Dodać cukier puder, ubić. Dodać żółtka, mąkę i proszek do pieczenia. Lekko wymieszać ciasto łyżką. Piec w średnio nagrzanym piekarniku ok. 40 min.
masa:
2 szklanki mleka
1 kostka masła
3/4 szklanki cukru
1/2-1 torebki cukru waniliowego
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
2 czubate łyżki mąki pszennej
Ugotować budyń z powyższych składników (do 1 1/2 szklanki mleka dodać cukier i cukier waniliowy, doprowadzić do wrzenia; mąkę ziemniaczaną i mąkę pszenną rozmieszać w 1/2 szklanki mleka, wlać do gotującego się mleka; gotować ciągle mieszając, aż zgęstnieje). Wystudzić. Masło utrzeć z budyniem.
1 szklankę wiórków kokosowych przesmażyć z 2 łyżkami cukru i 2 łyżkami masła (klarowanego) na złoty kolor.
Upieczony placek przekroić na pół (można nasączyć ponczem). Obie części posmarować masą i posypać wiórkami. Położyć jedną część na drugiej.
Żródło: moja mama
Pewnego dnia postanowiłam zmienić to i owo w moim życiu. Jedną ze zmian było bardziej rozsądne i świadome odżywianie. Czytałam, przeglądałam, pytałam, zbierałam informacje. W pewnym momencie zdałam sobie sprawę, że odszukiwanie wcześniejszych inspiracji lub przepisów jest czasochłonne i utworzyłam bloga, w którym gromadzę zdobyte przeze mnie doświadczenia i informacje. Dodaję też różności z innych dziedzin codziennego życia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz