3/4 szklanki cukru
4 żółtka
1 torebka budyniu śmietankowego
1 szklanka mleka
1 kostka margaryny
1 łyżeczka soku cytryna
1 łyżeczka spirytusu
2-3 łyżeczki kakao
1-2 opakowania okrągłych biszkoptów
1-2 szklanki mleka do moczenia biszkoptów
owoce
1 opakowanie galaretki owocowej przygotowanej z 1/2 ilości podanej na opakowaniu wody
Przygotować galaretkę, odstawić do ostudzenia.
Cukier dokładnie utrzeć z żółtkami. Dodać budyń, dokładnie wymieszać, Wlać mleko, wymieszać. Zagęścić podgrzewając i cały czas mieszając. Najlepiej ucierać w garnku z podwójnym dnem i później w nim podgrzewać. Ostudzić.
Margarynę pokroić w kawałki, ucierać i dodawać po trochu wystudzoną masę.
Na końcu dodać, kakao, cytynę i spirytus
Biszkopty moczyć w mleku, zanurzając i od razu wyjmując.
Układać w tortownicy warstwami: biszkopty, krem, biszkopty, krem... Na wierzchu ułożyć owoce i całość zalać "trzęsącą się" galaretką.
Biszkopty można zamoczyć w mocnej, ostudzonej kawie zamiast w mleku. W tym przypadku nie dodawać kakao do masy.
Źródło: Teresa B.
Pewnego dnia postanowiłam zmienić to i owo w moim życiu. Jedną ze zmian było bardziej rozsądne i świadome odżywianie. Czytałam, przeglądałam, pytałam, zbierałam informacje. W pewnym momencie zdałam sobie sprawę, że odszukiwanie wcześniejszych inspiracji lub przepisów jest czasochłonne i utworzyłam bloga, w którym gromadzę zdobyte przeze mnie doświadczenia i informacje. Dodaję też różności z innych dziedzin codziennego życia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz