Labneh, to
domowy serek z jogurtu (domowej roboty, greckiego lub bałkańskiego). Serek uzyskuje się poprzez odsączania jogurtu przez ok. 36 godzin.
Po odsączeniu serwatki z jogurtu
możemy wykorzystać ją do zrobienia domowej ricotty.
gaza
Sito układamy
na misce. Wykładamy sito świeżą gazą i przekładamy na jej środek jogurt grecki,
zostawiamy na 12 godzin odcedzając z grubsza z serwatki. Następnie brzegi gazy
ściągamy razem, skręcamy w sakiewkę, obwiązujemy gumką, zawieszamy nad miską na
haku odstawiamy do całkowitego
odsączenia na minimum 24 godziny. Z serka ściągamy gazę i przekładamy do
szklanego naczynia.
Domowy serek z
jogurtu można przechowywać w lodówce kilka dni. Można również z tego serka zrobić małe kulki, obtoczyć je w
świeżych ziołach, ułożyć je w słoiku i zalać oliwą.
Labneh
ma delikatną,
kremową konsystencję.
http://straga.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz