wtorek, 19 maja 2020

Labneh (arabski serek jogurtowy)


Labneh, to domowy serek z jogurtu (domowej roboty, greckiego lub bałkańskiego). Serek uzyskuje się poprzez odsączania jogurtu przez ok. 36 godzin.

Jogurt powinien być bardzo gęsty, mieć w składzie żywe kultury bakterii i nie powinien mieć sztucznych zagęstników.

Po odsączeniu serwatki z jogurtu możemy wykorzystać ją do zrobienia domowej ricotty.

2 op. (800g) jogurtu greckiego
gaza

Sito układamy na misce. Wykładamy sito świeżą gazą i przekładamy na jej środek jogurt grecki, zostawiamy na 12 godzin odcedzając z grubsza z serwatki. Następnie brzegi gazy ściągamy razem, skręcamy w sakiewkę, obwiązujemy gumką, zawieszamy nad miską na haku odstawiamy do całkowitego odsączenia na minimum 24 godziny. Z serka ściągamy gazę i przekładamy do szklanego naczynia.

Domowy serek z jogurtu można przechowywać w lodówce kilka dni. Można również z tego serka zrobić małe kulki, obtoczyć je w świeżych ziołach, ułożyć je w słoiku i zalać oliwą.

Labneh ma delikatną, kremową konsystencję.
http://straga.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz