wtorek, 19 maja 2020

Domowy ser topiony z końcówek serów


Ser topiony naturalny – kaloryczny, ale bardzo smaczny! Małe kawałeczki serów różnych gatunków, które na desce z serami wyglądają już dość mizernie, szkoda wyrzucić… Możesz je wykorzystać! przyrządzając domowy naturalny ser topiony!
sól
pieprz kolorowy
zioła prowansalskie
papryka ostra
czosnek
forma do serów
sito

130 g resztek serów różnych gatunków
50 g tłustej kwaśnej śmietany
1 łyżka masła
1 łyżka creme fraiche

Ser twardy zetrzyj, ser miękki drobno pokrój, a ser pleśniowy pokrusz.
Ser, śmietanę i masło podgrzej w rondelku, aż wszystko się stopi.
Dodaj przyprawy i zioła zgodnie ze smakiem, a na koniec creme fraiche.
Masę ewentualnie przetrzyj przez sitko, przełóż do formy do serów i odstaw w chłodne miejsce.

blog.domowaspizarnia.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz