Przepis 1
½ kg sera białego półtłustego (twaróg)
½ kg sera białego półtłustego (twaróg)
400ml mleka
3,2%
50 g masła
1 żółtko
½ łyżeczki sody
sól do smaku
Twaróg rozdrabniamy widelcem i przekładamy do garnka. Wlewamy mleko.
Zagotowujemy i cały czas mieszamy (silikonową
łyżką). Gotujemy zawartość garnka na małym ogniu ok. 10 minut, aż pojawi się
serwatka. Zlewamy całość na gęste sito lub durszlak wyłożony gazą, odciskamy
nadmiar płynu. W tym samym garnku rozpuszczamy masło, dodajemy ser i szybko
mieszamy. Wyłączamy gaz. Doprawiamy do smaku solą, dodajemy żółtko i mieszamy
bardzo energicznie. Następnie wsypujemy sodę, w tym momencie zwiększa się
objętość sera, po czym za chwilę ser opada, ale widać w nim małe dziury. To
wszystko. Przekładamy do woreczka umieszczonego w dużej miseczce lub wykładamy
miskę folią aluminiową. Gdy ser przestygnie wstawiamy ser na noc do lodówki.
Następnego dnia możemy go kroić nożem
Przepis 2
2 kg bialego
sera swojskiego
3 litry mleka
250 gram masła
5 żółtek
sól do smaku
Na gotujące
się mleko wsypać rozkruszony ser, gotować, ciągle mieszając, gdy z mleka oddzieli
się serwatka przecedzić przez gazę na sitku. W tym samym rondlu roztopić
masło, włożyć ser i rozbite żółtka, dobrze wymieszać, dodać soli i kminku do smaku i
smażyć przez chwilę ciągle mieszając. Przełożyć do foremek.
http://straga.pl
https://www.przyslijprzepis.pl
https://www.przyslijprzepis.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz