wtorek, 19 maja 2020

Domowy ser żółty


Przepis 1
½ kg  sera białego półtłustego (twaróg)
400ml mleka 3,2%
50 g masła
1 żółtko
½  łyżeczki sody
sól do smaku

Twaróg rozdrabniamy widelcem i przekładamy do garnka. Wlewamy mleko. Zagotowujemy i cały czas mieszamy (silikonową łyżką). Gotujemy zawartość garnka na małym ogniu ok. 10 minut, aż pojawi się serwatka. Zlewamy całość na gęste sito lub durszlak wyłożony gazą, odciskamy nadmiar płynu. W tym samym garnku rozpuszczamy masło, dodajemy ser i szybko mieszamy. Wyłączamy gaz. Doprawiamy do smaku solą, dodajemy żółtko i mieszamy bardzo energicznie. Następnie wsypujemy sodę, w tym momencie zwiększa się objętość sera, po czym za chwilę ser opada, ale widać w nim małe dziury. To wszystko. Przekładamy do woreczka umieszczonego w dużej miseczce lub wykładamy miskę folią aluminiową. Gdy ser przestygnie wstawiamy ser na noc do lodówki. Następnego dnia możemy go kroić nożem


Przepis 2
2 kg bialego sera swojskiego
3 litry mleka
250 gram masła
5 żółtek
sól do smaku
Na gotujące się mleko wsypać rozkruszony ser, gotować, ciągle mieszając, gdy z mleka oddzieli się serwatka przecedzić przez gazę na sitku. W tym samym rondlu roztopić masło, włożyć ser i rozbite żółtka, dobrze wymieszać, dodać soli i kminku do smaku i smażyć przez chwilę ciągle mieszając. Przełożyć do foremek.
http://straga.pl 
https://www.przyslijprzepis.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz