10 l świeżego mleka
1/4 łyżeczki bakterii termofilnych
22 krople naturalnej podpuszczki w płynie rozcieńczonej w 50 ml niechlorowanej wody
ok. 50 g orzeszków ziemnych
2-3 łyżeczki suszonej mielonej trawy cytrynowej
Mleko podgrzać do temperatury 32 st. C,
dodać bakterie termofilne, wymieszać. Odstawić na 30 minut, utrzymując
temperaturę 32 st. C.
Dodać podpuszczkę i wymieszać. Zostawić na 30 minut w temperaturze 32 st. C.
Po 30 minutach sprawdzić, czy skrzep jest
już gotowy. W tym celu zagłębić w skrzepie ostry nóż pod kątem ok. 30
st., powinna wytworzyć się wyraźna równa przerwa. Jeśli skrzep nie
trzyma kształtu, poczekać jeszcze kilka minut.
Następnie pokroić skrzep w malutkie
kosteczki (o boku ok. 0,5 cm), ustawiając nóż najpierw pionowo, a potem
skośnie. Nie trzeba się spieszyć, najpierw pokroić w większe kawałki i
stopniowo rozdrabniać je coraz bardziej. Zostawić na 5 minut.
Powoli podgrzać do temperatury 49 st. C, bardzo często mieszając. Ziarna serowe będą się stopniowo zmniejszać.
Przełożyć skrzep do formy wyłożonej chustą
serowarską / tetrą. W czasie przekładania przesypywać orzeszkami i
trawą cytrynową, starając się delikatnie wmieszać ją w skrzep. Po
przełożeniu do formy ostatniej partii skrzepu, nie posypywać już
wierzchu ani orzechami, ani trawą, tak żeby została gładka powierzchnia.
Ser prasować przez 30 minut pod ciężarem 5 kg. Odwrócić. Następnie zwiększyć nacisk do 10 kg i prasować jeszcze przez 12 godzin.
Ser prasować przez 30 minut pod ciężarem 5 kg. Odwrócić. Następnie zwiększyć nacisk do 10 kg i prasować jeszcze przez 12 godzin.
Następnie
przygotować solankę - roztwór soli ma być nasycony, czyli 1 kg soli na 4
litry gorącej wody. Wodę oczywiście ostudzić przed włożeniem sera. Ser
włożyć do solanki, zostawić na 12 godzin w temperaturze pokojowej.
Po 12 godzinach ser wyjąć z solanki i zostawić do dojrzewania w temperaturze 12-13 st. C i wilgotności 85%.
Po 2 miesiącach natrzeć ser oliwą z oliwek, dzięki temu ser nie będzie zanadto wysychał.
Po 2 miesiącach natrzeć ser oliwą z oliwek, dzięki temu ser nie będzie zanadto wysychał.
http://wposzukiwaniuslowlife.blogspot.com
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz