8 l koziego mleka
1/4 łyżeczki bakterii starterowych mezofilnych
15 kropli naturalnej podpuszczki w płynie (1:18.000) rozcieńczonej w 50 ml chłodnej niechlorowanej wody
1/4 łyżeczki chlorku wapnia - zalecany w przypadku mleka pasteryzowanego
1 łyżka soli
2-3 łyżeczki suszonego tymianku
Powoli podgrzać mleko do temperatury 31
st. C. Dodać bakterie starterowe, chwilę odczekać, wymieszać, zostawić
na 40 minut w stałej temperaturze 31 st. C.
Dodać chlorek wapnia - jeśli dodajemy,
wymieszać. Dodać podpuszczkę, wymieszać, zostawić na 30 minut, wciąż
utrzymując stałą temperaturę 31 st. C.
Sprawdzić, czy skrzep jest już gotowy. W
tym celu zagłębić w skrzepie ostry nóż pod kątem ok. 30 st., powinna
wytworzyć się wyraźna równa przerwa. Jeśli skrzep nie trzyma kształtu,
poczekać jeszcze kilka minut.
Następnie powoli (przez ok. 45 minut) podgrzewać skrzep, mieszając, do temperatury 39 st. C. Po osiągnięciu wymaganej temperatury przykryć garnek, zostawić w temperaturze 39 st. C na 30-40 minut - już bez mieszania.
Odlać serwatkę prawie do poziomu ziaren, mieszać przez 10 minut, po czym zostawić na chwilę, aby ziarna osiadły na dnie. Na tym etapie powinny wyraźnie się sklejać.
Odlać serwatkę - najlepiej przelać całość
przez durszlak wyłożony tetrą, po czym przełożyć skrzep z powrotem do
garnka. Zostawić w spokoju na parę minut, po czym wymieszać dokładnie z
solą i tymiankiem.
Przełożyć do formy serowarskiej wyłożonej chustą serowarską / tetrą. Zawinąć chustę, przykryć formę i prasować przez godzinę pod naciskiem ok. 10 kg. Wyjąć ser z formy, odwinąć, odwrócić, zawinąć z powrotem i prasować pod naciskiem 15 kg przez 12 godzin.
Przełożyć do formy serowarskiej wyłożonej chustą serowarską / tetrą. Zawinąć chustę, przykryć formę i prasować przez godzinę pod naciskiem ok. 10 kg. Wyjąć ser z formy, odwinąć, odwrócić, zawinąć z powrotem i prasować pod naciskiem 15 kg przez 12 godzin.
Wyjąć z prasy, ułożyć na kratce lub w
innym przewiewnym miejscu w temperaturze pokojowej. Zostawić na dzień
lub dwa, raz w tym czasie odwrócić.
Zostawić do dojrzewania w temperaturze 10 st. C na co najmniej miesiąc. Codziennie odwracać. Potem można rzadziej - 2 razy w tygodniu wystarczy.
Zostawić do dojrzewania w temperaturze 10 st. C na co najmniej miesiąc. Codziennie odwracać. Potem można rzadziej - 2 razy w tygodniu wystarczy.
http://wposzukiwaniuslowlife.blogspot.com/search?q=kozi
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz