8 l koziego mleka - świeżego lub
pasteryzowanego
1/4 łyżeczki bakterii starterowych mezofilnych
16 kropli naturalnej podpuszczki w płynie (1:18.000) rozcieńczonej w 50 ml chłodnej niechlorowanej wody
1 łyżka soli
garść wysuszonych płatków nagietka i rozdrobnionych kwiatów lawendy
Powoli podgrzać mleko do temperatury 30
st. C. Dodać bakterie starterowe, chwilę odczekać, wymieszać, zostawić
na 50-60 minut w stałej temperaturze 30 st. C.
Dodać chlorek wapnia - jeśli dodajemy,
wymieszać. Dodać podpuszczkę, wymieszać, zostawić na 30 minut, wciąż
utrzymując stałą temperaturę 30 st. C.
Sprawdzić, czy skrzep jest już gotowy. W
tym celu zagłębić w skrzepie ostry nóż pod kątem ok. 30 st., powinna
wytworzyć się wyraźna równa przerwa. Jeśli skrzep nie trzyma kształtu,
poczekać jeszcze kilka minut.
Następnie powoli (przez prawie godzinę) podgrzewać skrzep, mieszając, do temperatury 38 st. C. Po osiągnięciu wymaganej temperatury mieszać jeszcze przez pół godziny.
Odlać serwatkę, przełożyć skrzep do miski, wymieszać dokładnie z solą oraz płatkami nagietka i lawendą. Następnie przełożyć do formy wyłożonej chustą / tetrą. Zawinąć chustę, przykryć formę i prasować przez godzinę pod naciskiem ok. 5 kg. Wyjąć ser z formy, odwinąć, odwrócić, zawinąć z powrotem i prasować pod naciskiem 10 kg przez 12 godzin.
Wyjąć z prasy, ułożyć na kratce lub w
innym przewiewnym miejscu w temperaturze pokojowej. Zostawić na dzień
lub dwa do obsuszenia, raz w tym czasie odwrócić.
Zostawić do dojrzewania w temperaturze 10-12 st. C na co najmniej miesiąc. Codziennie odwracać, szczególnie na początku. Potem można rzadziej odwracać - 2 razy w tygodniu wystarczy.
http://wposzukiwaniuslowlife.blogspot.com
Zostawić do dojrzewania w temperaturze 10-12 st. C na co najmniej miesiąc. Codziennie odwracać, szczególnie na początku. Potem można rzadziej odwracać - 2 razy w tygodniu wystarczy.
http://wposzukiwaniuslowlife.blogspot.com
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz