piątek, 22 maja 2020

Hauskyjza - śląski ser smażony


1 kg twarogu
1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej
2 jajka
1 łyżeczka kminku (lub czosnku)
1/2 łyżeczki soli
Można dodać też trochę masła

Twaróg rozkruszyć na drobne kawałki, posypać równomiernie sodą oczyszczoną i pozostawić na kilka dni, aż ser zmieni konsystencję na lekko ciągnącą i zacznie wydzielać niezbyt przyjemny zapach.

Wtedy wbić jajka, dodać kminek i sól. Smażyć na małym ogniu, aż ser nabierze jednolitej struktury. Bardzo łatwo się go miesza i bez problemu odstaje od patelni, nie przykleja się.

Następnie zestawić z ognia, przelać do miski i zostawić do wystudzenia.

Nadaje się do krojenia, jest zwarty, ale nie całkiem twardy.

http://wposzukiwaniuslowlife.blogspot.com

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz