1 kg twarogu
1 czubata
łyżeczka sody oczyszczonej
2 jajka
1 łyżeczka
kminku (lub czosnku)
1/2 łyżeczki
soli
Można dodać
też trochę masła
Twaróg
rozkruszyć na drobne kawałki, posypać równomiernie sodą oczyszczoną i
pozostawić na kilka dni, aż ser zmieni konsystencję na lekko ciągnącą i zacznie
wydzielać niezbyt przyjemny zapach.
Wtedy wbić
jajka, dodać kminek i sól. Smażyć na małym ogniu, aż ser nabierze jednolitej
struktury. Bardzo łatwo się go miesza i bez problemu odstaje od patelni, nie
przykleja się.
Następnie
zestawić z ognia, przelać do miski i zostawić do wystudzenia.
Nadaje się do
krojenia, jest zwarty, ale nie całkiem twardy.
http://wposzukiwaniuslowlife.blogspot.com
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz