wtorek, 12 maja 2020

Halloumi

10 litrów niepasteryzowanego mleka podgrzać do 30-31ºC
dodać 25 ml podpuszczki Beaugel 50
odczekać 40 minut
pociąć skrzep w kostki ok 2,5 cm
dać im odpocząć kilka minut
bardzo powoli podgrzewać całość do 38ºC – ok. 30-35 minut
mieszać rozklejając zlepiające się kawałki

Wersja z dużymi kawałkami i niższą temperaturę dogrzewania – serze bardziej wilgotnej i mniej jednolita tekstura.

odstawić na pół godziny w temp. 38ºC
co 3-4 minuty przemieszać – nie dając kosteczkom się sklejać
przenieść skrzep do foremek
pozostawić na godzinę do odsączenia
do serwatki doprowadzonej do 90-95ºC wrzucić serki i pilnować, żeby nie leżały na dnie
gdy temperatura serwatki znów osiągnie 95ºC (15-20 minut) zdjąć garnek z palnika i zostawić sery na kolejnych 20 minut
rozplaszczyć serki, posypać miętą, posolić, złożyć na pół

Wydajność: z 10 litrów - 1200 gramów

http://domowyserek.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz