dodać 25 ml podpuszczki Beaugel 50
odczekać 40 minut
pociąć skrzep w kostki ok 2,5 cm
dać im odpocząć kilka minut
bardzo powoli podgrzewać całość do 38ºC – ok. 30-35 minut
mieszać rozklejając zlepiające się
kawałki
Wersja z
dużymi kawałkami i niższą temperaturę dogrzewania – serze bardziej wilgotnej i mniej jednolita tekstura.
odstawić na pół godziny w
temp. 38ºC
co 3-4 minuty przemieszać – nie dając
kosteczkom się sklejać
przenieść skrzep do foremek
pozostawić na godzinę do odsączenia
do serwatki doprowadzonej do
90-95ºC wrzucić serki i pilnować, żeby nie leżały na dnie
gdy
temperatura serwatki znów osiągnie 95ºC (15-20 minut) zdjąć garnek z palnika i zostawić sery na kolejnych
20 minut
rozplaszczyć serki, posypać miętą, posolić, złożyć na pół
Wydajność: z
10 litrów - 1200 gramów
http://domowyserek.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz