Ser Kefalotiri
to bardzo dobry grecki ser twardy, którego receptura pochodzi sprzed kilku
tysięcy lat. W początkowej fazie dojrzewania dość łagodny, z czasem staje się
coraz bardziej pikantny. W zależności od użytego mleka i również podobno pory
roku kolor sera będzie się różnił: od żółtego do niemal białego. Krowi będzie zdecydowanie żółty.
16 l świeżego
mleka
1/2 łyżeczki
bakterii termofilnych
3/4 łyżeczki
podpuszczki naturalnej w płynie rozcieńczonej w 50 ml niechlorowanej wody
opcjonalnie:
3/4 łyżeczki
chlorku wapnia rozpuszczonego w 50 ml zimnej wody (zalecany przy mleku
pasteryzowanym
Mleko podgrzać
do temperatury 33 st. C, dodać bakterie termofilne, odczekać 5 minut,
wymieszać. Odstawić na 40 minut, utrzymując temperaturę 33 st. C.
Dodać chlorek
wapnia (jeśli dodajemy), wymieszać. Dodać podpuszczkę i wymieszać. Zostawić na
45 minut w temperaturze 33 st. C.
Po 45 minutach
sprawdzić, czy skrzep jest już gotowy. W tym celu zagłębić w skrzepie ostry nóż
pod kątem ok. 30 st., powinna wytworzyć się wyraźna równa przerwa. Jeśli skrzep
nie trzyma kształtu, poczekać jeszcze kilka minut.
Następnie
pokroić skrzep w malutkie kawałeczki wielkości ziarna ryżu, ustawiając nóż
najpierw pionowo, a potem skośnie. Najlepiej użyć harfy serowarskiej, ale nóż
też jest ok. Zostawić na 5 minut.
Powoli
podgrzać do temperatury 45 st. C, bardzo często mieszając. Ziarna serowe będą
się stopniowo zmniejszać. Podgrzewanie powinno zająć ok. 40 minut.
Podgrzany
skrzep zostawić w spokoju na 15 minut.
Przełożyć do
formy wyłożonej chustą serowarską / tetrą i prasować przez 30 minut pod
ciężarem ok. 10 kg. Następnie odwrócić w chuście i prasować pod ciężarem 15 kg
przez 12 godzin.
Przygotować
solankę - roztwór soli ma być nasycony, czyli 1 kg soli na 4 litry gorącej
wody. Wodę oczywiście ostudzić przed włożeniem sera. Ser włożyć do solanki,
zostawić na 12 godzin, w tym czasie raz odwrócić w solance (po ok. 6
godzinach).
Ser wyjąć z
solanki i zostawić w temperaturze pokojowej na 2-3 dni do obsuszenia. W tym
czasie odwracać go, aby skórka równomiernie się wysuszała.
Zostawić do
dojrzewania na 6 tygodni w temperaturze 12 st. C i wilgotności 90%. Codziennie
odwracać. Po 6 tygodniach zmniejszyć temperaturę do 9 st. C i odwracać już
tylko co kilka dni. Kefalotiri może dojrzewać bardzo długo, z czasem coraz
bardziej twardnieje.
http://wposzukiwaniuslowlife.blogspot.com
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz