18 l świeżego
mleka
1/2 łyżeczki
bakterii mezofilnych
40 kropli
podpuszczki naturalnej w płynie rozcieńczonej w 50 ml niechlorowanej wody
ok. 2 łyżki
kakao
miodowo-kakaowa
skórka (dopiero za trzy tygodnie):
2 łyżeczki
miodu
2 łyżeczki
kakao
3-4 łyżeczki
oliwy
Mleko podgrzać
do temperatury 33 st. C, dodać bakterie mezofilne, odczekać 5 minut, wymieszać.
Odstawić na 30 minut, utrzymując temperaturę 33 st. C.
Dodać
podpuszczkę i wymieszać. Zostawić na 45 minut w temperaturze 33 st. C.
Po 45 minutach
sprawdzić, czy skrzep jest już gotowy. W tym celu zagłębić w skrzepie ostry nóż
pod kątem ok. 30 st., powinna wytworzyć się wyraźna równa przerwa. Jeśli skrzep
nie trzyma kształtu, poczekać jeszcze kilka minut.
Następnie
pokroić skrzep w malutkie kawałeczki wielkości ziarna ryżu, ustawiając nóż
najpierw pionowo, a potem skośnie. Najlepiej użyć harfy serowarskiej, ale nóż
też jest ok. Zostawić na 5 minut.
Powoli
podgrzewać do temperatury 38 st. C, bardzo często mieszając. Ziarna serowe będą
się stopniowo zmniejszać.
Podgrzany
skrzep zostawić w spokoju na 10-15 minut.
Przełożyć do
formy wyłożonej chustą serowarską / tetrą. W czasie przekładania posypywać
wastwami kakao.
Ser prasować
najpierw przez 30 minut pod ciężarem ok. 10 kg. Następnie odwrócić w chuście i
prasować pod ciężarem 20 kg przez 12 godzin.
Przygotować
solankę - roztwór soli ma być nasycony, czyli 1 kg soli na 4 litry gorącej
wody. Wodę oczywiście ostudzić przed włożeniem sera. Ser włożyć do solanki,
zostawić na 12 godzin, w tym czasie raz odwrócić w solance (po ok. 6
godzinach).
Ser wyjąć z
solanki i zostawić w temperaturze pokojowej na 1 dzień do obsuszenia. W tym
czasie odwrócić go raz albo dwa, aby skórka równomiernie się wysuszała.
Zostawić do
dojrzewania w temperaturze 13-14 st. C i dużej wilgotności. Codziennie
odwracać. Po tygodniu można zacząć rzadziej odwracać - co 2-3 dni.
Po 3
tygodniach przygotować mieszaninę miodu, kakao i oliwy. Wystarczy porządnie
wymieszać składniki do połączenia. Wysmarować ser z każdej strony, pamiętając,
żeby nie nałożyć zbyt grubej warstwy. Tylko tyle, żeby przykryć dokładnie
skórkę.
I zostawić do
dalszego dojrzewania (do ok. 3 miesięcy). Odwracać co kilka dni.
http://wposzukiwaniuslowlife.blogspot.com
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz