10 l świeżego
mleka
1/2 łyżeczki
bakterii starterowych mezofilnych
20 kropli
naturalnej podpuszczki w płynie (1:18.000) rozcieńczonej w 50 ml zimnej
niechlorowanej wody
do wędzenia:
1/2 szklanki
brązowego cukru
1/2 szklanki
białego ryżu
1/4 szklanki
liści herbaty - najlepiej czarnej lub oolong
2-3 gwiazdki
anyżu
Dodać
podpuszczkę, wymieszać. Zostawić pod przykryciem na godzinę w stałej
temperaturze 30 st. C.
Pokroić skrzep
w kostkę o boku 1,5 cm. Odstawić na 10 minut do stężenia, a przez kolejne 20
minut delikatnie mieszać skrzep. Przygotować durszlak wyłożony chustą
serowarską i przełożyć na niego skrzep. Związać rogi chusty, zawiesić nad
zlewem bądź garnkiem i zostawić do odcieknięcia na 4 godziny lub dłużej.Jeśli ser odcieka dłużej, będzie bardziej suchy,
jeśli krócej - bardziej wilgotny.
Ser wyjąć z
chusty i pokroić na kawałki, jakie chcemy wędzić, np. kawałki o
dłuższym boku ok. 8-9 cm i krótszym ok. 5 cm.
Przygotować
solankę: 0,5 kg soli rozpuścić w 2 litrach gorącej wody, wystudzić. Włożyć ser
na kilka godzin.
Wyjąć z
solanki, zostawić w temperaturze pokojowej na kilka godzin do całkowitego
wysuszenia skórki, można ją jeszcze dosuszyć papierowym ręcznikiem.
Wędzenie:
Wymieszać
cukier, ryż i herbatę, dodać anyż. Przygotować dużą patelnię, najlepiej typu
wok, wyłożyć ją dokładnie folią aluminiową. Na folię wyłożyć mieszankę cukru,
herbaty i ryżu oraz anyż.
Nad mieszaniną
umieścić kratkę, na której będzie się wędził ser, ewentualnie może być to
bambusowy koszyk do gotowania na parze. Ważne, aby odległość od herbacianej
mieszaniny do sera wynosiła ok. 5 cm, nie mniej, gdyż musimy uważać, aby ser
się nie stopił. Dobrze jest również umieścić pomiędzy naczynko z lodowatą wodą,
co dodatkowo zabezpieczy ser przed stopieniem. Całość musi być przykryta.
Rozgrzać
palnik, ustawić na nim wok z całą konstrukcją i podgrzać, aż poczujemy zapach
herbaciany. Zmniejszyć grzanie - na kuchence elektrycznej, na
palniku o mocy 4. Wędzić w ten sposób 10-12 minut, po czym wyłączyć i zostawić
jeszcze na 6-8 minut. Można wędzić ponad 30 minut, w
razie potrzeby wyłączyć na trochę palnik, a potem go znowu włączyć.
Ser zdjąć z
kratki, schłodzić w lodówce. Przechowywać do miesiąca w lodówce.
http://wposzukiwaniuslowlife.blogspot.com
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz