czwartek, 21 maja 2020

Domowy ser topiony (smażony)


250 g twarogu
1 łyżeczka sody oczyszczonej
sól
kminek lub inne przyprawy do smaku (czosnek niedźwiedzi, papryka, pieprz, szczypiorek...)
2 łyżeczki masła
około 50-100 ml mleka

Twaróg rozkruszyć do miseczki. Posypać sodą oczyszczoną, przykryć talerzykiem i odstawić, aby zgliwiał (częściowo się stopił). Twaróg zostawić w temperaturze pokojowej przez 1-3 dni.

W rondelku stopić masło i dodać do niego zgliwiały twaróg. Na bardzo małym ogniu zasmażać go dodając jednocześnie sól, mleko (dla uzyskania bardziej kremowej konsystencji) oraz wybrane przyprawy. Gotowy serek przelać do miseczki i odstawić do wystygnięcia.

http://przepisynadomowyserichleb.blogspot.com

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz