przepis na 250g serka
1-2 łyżeczki soku cytrynowego
Śmietanę
wlewamy go garnka. Podgrzewamy na średnim ogniu. Mieszamy drewnianą łyżką by
się nie przypaliło oraz by nie powstał kożuch. Gdy osiągnie 85-90st.C dodajemy
sok cytrynowy. Podgrzewamy jeszcze ok. 5-10 minut aż pojawią się malutkie
grudki sera. Garnek zestawiamy z ognia, nakrywamy pokrywką i odstawiamy na min.
20 minut - w tym czasie wytrąci się więcej grudek i masa wyraźnie zgęstnieje. W
tym czasie miskę nakrywamy pasującym do niej sitkiem, nakrywamy kilkoma
warstwami ligniny albo cienką ściereczką kuchenną. Masę serową przelewamy na
przygotowane sitko z ligniną/ściereczką. Ostudzone nakrywamy folią spożywczą i
wkładamy do lodówki na noc albo do 24h.
cioccolatogatto.blox.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz