wtorek, 12 maja 2020

Domowy ser feta


3,7 l tłustego mleka (koziego lub krowiego)
1 łyżeczka chlorku wapnia
1/4 łyżeczki lipazy w proszku rozpuszczonej w 50 ml wody (można pominąć)
1/2 łyżeczki naturalnej podpuszczki w płynie rozcieńczonej w 50 ml zimnej niechlorowanej wody
2-4 łyżki soli

Na początku dodać lipazę, następnie podgrzać powoli mleko do temperatury 30 st. C. Dodać kultury starterowe mezofilne, wymieszać, przykryć i zostawić w spokoju na godzinę.

Dodać podpuszczkę, wymieszać. Zostawić pod przykryciem na godzinę w stałej temperaturze 30 st. C.

Pokroić skrzep w kostkę o boku 1,5 cm. Odstawić na 10 minut do stężenia, a przez kolejne 20 minut delikatnie mieszać skrzep. Przygotować durszlak wyłożony chustą serowarską i przełożyć na niego skrzep. Związać rogi chusty, zawiesić nad zlewem bądź garnkiem i zostawić do odcieknięcia na 4 godziny. Gdy ser odcieka dłużej, będzie bardziej suchy, jeśli krócej - bardziej wilgotny.

Ser wyjąć z chusty i pokroić w plastry, a plastry w kosteczki. Oprószyć solą, przełożyć do miski i odstawić na kilka dni do lodówki. Aby feta była bardziej wyrazista, można umieścić ją w solance. Wówczas przygotować solankę z 1/3 szklanki soli i 2 litrów wody. Tu jednak trzeba uważać, gdyż ser z pasteryzowanego mleka koziego potrafi rozpaść się w solance.

http://wposzukiwaniuslowlife.blogspot.com

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz