piątek, 4 stycznia 2019

Domowe syropy na kaszel

Syrop z cebuli i czosnku
1 duża cebula
1 ząbek czosnku
2-3 łyżki cukru (lub miodu)
Cebulę i czosnek obrać i posiekać. Przełożyć do ceramicznego kubeczka. Zasypać cukrem (zalać miodem). Przykryć spodeczkiem. Odstawić na kilka godzin w ciepłe miejsce. Zlać syrop.

Syrop z buraka
2-3 buraki
3-4 łyżki cukru
Buraki obrać i pokroić na małe kawałki. Włożyć do garnka, zalać niewielką ilością wody, dodać cukier. Gotować na małym ogniu 15-20 minut. Zlać syrop.

Syrop z tymianku
garść świeżego lub torebka suszonego tymianku
szklanka cukru
szklanka wody
Wodę zagotować z cukrem. Dodać tymianek. Gotować pod przykryciem 2-3 minuty. Zostawić pod przykryciem do momentu ostygnięcia. Odcedzić.

Syrop z tymianku, imbiru i miodu
1 gałązka świeżego tymianku (lub 1 łyżka suszonego)
1 łyżka imbiru utartego na tarce o dużych oczkach
1-2 łyżki miodu
sok z 0,5 cytryny
Tymianek i imbir zalać 0,5 szklanki wrzątku. Parzyć pod przykryciem przez 15 minut. Przecedzić. Ostudzić. Dodać miód i sok z cytryny.

Syrop z pomarańczy, tymianku i miodu
1 pomarańcza,
1 gałązka świeżego tymianku,
2-3 łyżki miodu
Pomarańczę sparzyć wrzątkiem i pokroić na małe kawałki (nie obierać). Włożyć do słoiczka razem z tymiankiem. Dodać miód. Przykryć pokrywką lub talerzykiem i odstawić w ciepłe miejsce na 3-4 godziny.

Syrop z babki lancetowatej
100 g liści babki lancetowatej
100 g cukru
100 ml wody
50 ml wódki
Liści babki zblendować z wodą. Mocno odcisnąć. Otrzymany sok zagotować z cukrem. Dodać alkohol.

Syrop prawoślazowy
3 łyżki korzenia prawoślazu
0,5 szklanki cukru lub miodu
3 szklanki wody
25 ml wódki lub spirytusu
Korzeń dokładnie rozdrobnić. Przełożyć do dużego słoika. Zalać alkoholem. Odstawić na 10 minut. Dodać wodę. Dokładnie wymieszać. Odstawić na 6-8 godzin. W tym czasie wielokrotnie mieszać (wstrząsać). Odcedzić. Dodać cukier. Przełożyć do garnka i gotować, aż objętość płynu zmniejszy się o ok. 1/3 i zrobi się on dość gęsty.

Syrop z marchwi, imbiru i miodu
0,5 kg marchwi,
1-1,5 łyżki utartego na tarce o dużych oczkach
2-3 łyżki miodu
Marchew obieramy, kroimy w plasterki i gotujemy na małym ogniu do miękkości razem z imbirem. Wyjmujemy z wywaru, studzimy i blendujemy. Do wystudzonego wywaru dodajemy miód. Łączymy wszystkie składniki.

Syrop z pietruszki, pokrzywy, imbiru, kurkumy i miodu
1 pęczek natki pietruszki
pęczek świeżej pokrzywy (lub 6-8 łyżek suszonej)
ok. 10 cm korzenia imbiru utartego na tarce o dużych oczkach
2-3 łyżeczki kurkumy
5 szklanek wody
kilka łyżek miodu
Pietruszkę, pokrzywę, imbir i kurkumę wrzucamy do gotującej wody i gotujemy przez 5-7 minut na małym ogniu. Odcedzamy. Studzimy. Dodajemy miód.

Syrop z cebuli, kurkumy i imbiru
4 duże cebule
2 łyżeczki kurkumy
2-3 łyżki imbiru utartego na tarce o dużych oczkach
2 szklanki cukru
4 szklanki wody
Wodę zagotować z cukrem. Dodać pokrojoną cebulę, imbir i kurkumę. Gotować na małym ogniu, aż wyparuje ok. połowa płynu. Odcedzić i ostudzić.

Syrop z chrzanu i miodu
200 g świeżo startego chrzanu 250 g miodu 1 szklanka przegotowanej chłodnej wody
1 łyżeczka soku z cytryny
Chrzan obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Przełożyć do miseczki i dodać wodę. Przelać na gazę, zawinąć i odcisnąć do miseczki. Dodać miód i sok z cytryny. Dokładnie wymieszać. Przelać do szklanego słoiczka i szczelnie zakręcić.

Syrop z nasion kopru włoskiego
1 łyżka nasion kopru włoskiego
2 łyżeczki miodu
1 szklanka wody
Koper gotuj w wodzie na małym ogniu przez 10 minut. Odcedź i ostudź. Dodaj miód.

Syrop z młodych pędów sosny
1 kg młodych pędów sosny (długości do ok.10-12 cm)
1 kg cukru
Do dużego naczynia (słoik) wsypujemy 2-3 cm warstwę pokrojonych na mniejsze kawałki pędów sosny. Wsypujemy warstwę cukru. Ubijamy tłuczkiem. Wsypujemy kolejne warstwy pędów i cukru i ubijamy. Zakręcamy słoik i odstawiamy w ciepłe i słoneczne miejsce. Mieszamy i ubijamy co 1-2 dni. Syrop przelewamy do butelek, gdy cukier całkowicie się rozpuści.

zasłyszane i zapamiętane w różnych okolicznościach oraz z:
https://gurbacka.pl

2 komentarze: