Cukierki z imbiru, cynamonu, goździków, cytryny i
miodu
0,5 łyżeczki sproszkowanego imbiru
0,25 łyżeczki mielonych goździków
0,5 łyżeczki cynamonu
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka miodu
1 szklanka cukru
0,5 szklanki wody
cukier poder do posypania
Wszystkie składniki wsyp/wlej do garnuszka (najlepiej
z podwójnym dnem). Gotuj na małym ogniu przez 15-20 minut, aż do uzyskania
gęstego syropu. Przelej gorący syrop do silikonowych foremek lub formuj małe
pastylki na pergaminie. Posyp cukrem pudrem. Pozostaw do ostygnięcia.
Przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Cukierki z imbiru, goździków, cytryny, limonki i miodu
4 cm imbiru
0,5 cytryny
0,5 limonki
1 łyżeczka zmielonych goździków
4 łyżki miodu
1 szklanka cukru (trzcinowego)
1 szklanka wody
Imbir obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
Umieść w garnuszku. Dodaj cukier, miód, mielone goździki, sok z cytryny i
limonki. Podgrzewaj na małym ogniu. Gotuj do momentu, aż uzyskasz gęsty syrop.
Przelej gorący syrop do silikonowych foremek lub formuj małe pastylki na
pergaminie. Posyp cukrem pudrem. Pozostaw do ostygnięcia. Przechowuj w
szczelnie zamkniętym pojemniku.
Cukierki z mięty, rumianku, cynamonu, imbiru i miodu
1 łyżka suszonej mięty lub torebka herbaty miętowej
1 łyżka kwiatów rumianku lub torebka herbaty
rumiankowej
0,5 łyżeczki cynamonu
0,5 łyżeczki imbiru
0,75 szklanki wrzącej wody
0,75 szklanki miodu
0,75 szklanki wrzącej wody
0,75 szklanki miodu
cukier poder do posypania
Parz miętę, rumianek, imbir i cynamon przez 10 minut.
Odcedź. Przelej płyn do małego garnuszka (najlepiej z podwójnym dnem). Gotuj na
małym ogniu przez 5-10 minut, aż do uzyskania gęstego syropu. Przelej gorący
syrop do silikonowych foremek lub formuj małe pastylki na pergaminie. Posyp
cukrem pudrem. Pozostaw do ostygnięcia. Przechowuj w szczelnie zamkniętym
pojemniku.
Cukierki z miodu i imbiru
0,5 szklanki miodu gryczanego
2 łyżki soku cytrynowego
1 łyżeczka świeżo tartego korzenia imbiru
cukier puder zmieszany z 1 łyżeczką sproszkowanej witaminy C
2 łyżki soku cytrynowego
1 łyżeczka świeżo tartego korzenia imbiru
cukier puder zmieszany z 1 łyżeczką sproszkowanej witaminy C
Miód, sok i imbir umieść w małym garnuszku (najlepiej
z podwójnym dnem). Podgrzewaj na małym ogniu aż do wrzenia, ciągle mieszając.
Wlej kilka kropli do szklanki z wodą z lodem, aby sprawdzić gęstość. Jeśli
zastygnie od razu, przelej gorący syrop do silikonowych foremek lub formuj małe
pastylki na pergaminie. Posyp cukrem pudrem. Pozostaw do ostygnięcia.
Przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Cukierki ziołowe (szanta zwyczajna, dziewanna,
lukrecja, tymianek, wiąz czerwony, oman, podbiał, jeżówka, szałwia, melisa,
kwiat czarnego, bzu, lawenda, malwa)
1 szklanka wybranych ziół lub mieszanki
1 szklanka wody
ok. 1 szklanki miodu
cukier puder
1 szklanka wody
ok. 1 szklanki miodu
cukier puder
Zioła wsyp garnka z wodą. Całość doprowadź do wrzenia
i gotuj przez kilka minut. Przykryj i parz przez 30 minut. Odcedź. Dodaj miód.
Gotuj na małym ogniu, aż do uzyskania gęstego syropu. Przelej gorący syrop do
silikonowych foremek lub formuj małe pastylki na pergaminie. Posyp cukrem
pudrem. Pozostaw do ostygnięcia. Przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Cukierki miętowe
1/3 szklanki oleju kokosowego
1/3 szklanki miodu
2 krople olejku z mięty pieprzowej
Podgrzej (lub schłódź) olej kokosowy do momentu, aż będzie miękki, ale nie płynny. Dodaj miód i olejek miętowy. Dobrze wymieszaj. Jeśli olej kokosowy będzie płynny, miód opadnie na dno i tam pozostanie. Wystarczy wstawić zawartość do lodówki i mieszać co kilka minut, aż do momentu, gdy wszystko dokładnie połączy się.
1/3 szklanki miodu
2 krople olejku z mięty pieprzowej
Podgrzej (lub schłódź) olej kokosowy do momentu, aż będzie miękki, ale nie płynny. Dodaj miód i olejek miętowy. Dobrze wymieszaj. Jeśli olej kokosowy będzie płynny, miód opadnie na dno i tam pozostanie. Wystarczy wstawić zawartość do lodówki i mieszać co kilka minut, aż do momentu, gdy wszystko dokładnie połączy się.
https://noshingwiththenolands.com
https://www.frugalfarmwife.com
https://www.thankyourbody.com
http://homesteadinghomemaker.blogspot.com
https://www.smarticular.net
http://www.pilkawkuchni.pl
A czy nie lepiej wziąć leki na katar, zamiast robić cukierki?
OdpowiedzUsuń