czwartek, 28 września 2017

Żelki z syropu z czarnego bzu

Do przygotowania potrzebne będą:
- 1/2 szklanki syropu z owoców czarnego bzu,
- 1/2 szklanki wody,
- 1 czubata łyżeczka agar agar,
- foremka do żelków,
- miotełka do ubijania piany.
Syrop wlej do garnka, dodaj agar i dokładnie wymieszaj miotełką.
Zagotuj i na wolnym ogniu gotuj jeszcze przez ok. 2 minuty.
Lekko przestudź.
Przelej do foremek.
W małych (misiowych) foremkach żelki są gotowe po ok. 10-15 minutach. Agar zaczyna tężeć już przy temperaturze 45˚C.
Można przechowywać w lodówce do 5 dni.
Z przepisu wychodzi ok. 50 misiożelków.

blwmama.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz