Do przygotowania syropu potrzebujemy:
- 1 kg dojrzałych owoców czarnego bzu,
- 1/2 kg cukru,
- 1/2 szklanki wody,
- sok z 1 cytryny,
- 3 ziarenka pieprzu,
- 3 ziarenka ziela angielskiego,
- 3 ziarenka jałowca,
- 3 ziarenka kolendry,
- 1 laska cynamonu,
- 1/4 łyżeczki kardamonu,
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej,
- 1/4 łyżeczki imbiru suszonego lub ok. 0,5 cm plasterek surowego.
Tylko dojrzałe owoce bzu oderwać od gałązek (najwygodniej widelcem) z
baldachów.
Umyć i osuszyć.
Włożyć do zamrażalnika na 24h.
Cukier zagotować z wodą.
Wrzucić owoce i przyprawy, doprowadzić do wrzenia.
Gotować na małym ogniu pod przykrycie przez 25-30 min.
Dodać sok z cytryny.
Pozostawić przez noc pod przykryciem.
Do sitka włożyć 2-3 warstwy gazy i przelać syrop z owocami - dokładnie
odsączyć.
Syrop zagotować i przelać gorący do słoiczków lub buteleczek pozostawiając
ok. 1 cm wolnej przestrzeni i zakręcić.
Odwrócić i pozwolić ostygnąć.
Naczynia powinny zamknąć się szczelnie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz