czwartek, 28 września 2017

Syrop z owoców czarnego bzu

Do przygotowania syropu potrzebne będą:
- 1 kg dojrzałych owoców czarnego bzu,
- 1/2 kg cukru,
- 1 szklanka wody,
- sok z 1 cytryny,
- rękawiczki jednorazowe,
- gaza,
- szklane słoiczki lub buteleczki.
Tylko dojrzałe owoce bzu oderwać od gałązek (najwygodniej widelcem) z baldachów.
Umyć i osuszyć.
Włożyć do zamrażalnika na 24h.
Cukier zagotować z wodą.
Wrzucić owoce i doprowadzić do wrzenia.
Gotować na małym ogniu pod przykrycie przez 10 min.
Dodać sok z cytryny.
Pozostawić przez noc pod przykryciem.
Do sitka włożyć 2-3 warstwy gazy i przelać syrop z owocami - dokładnie odsączyć.
Syrop zagotować i przelać gorący do słoiczków lub buteleczek pozostawiając ok. 1 cm wolnej przestrzeni i zakręcić.
Odwrócić i pozwolić ostygnąć.
Naczynia powinny zamknąć się szczelnie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz