czwartek, 28 września 2017

żelki gożdzikowe na ból gardła

Do przygotowania potrzebne będą:
- 1 szklanka wody,
- 4 goździki,
- 1/4 łyżeczka kurkumy,
- szczypta pieprzu,
- 1 łyżeczka oleju kokosowego lub oliwy z oliwek,
- 1 czubata łyżeczka agar agar,
- 1 łyżka miodu,
- foremka do żelków,
- miotełka do ubijania piany.
Zagotuj wodę, goździki, pieprz i kurkumę.
Usuń goździki.
Dodaj agar i dokładnie wymieszaj miotełką.
Zagotuj i na wolnym ogniu gotuj jeszcze przez ok. 2 minuty.
Dodaj tłuszcz.
Dokładnie wymieszaj miotełką.
Lekko przestudź.
Dodaj miód.
Dokładnie wymieszaj miotełką.
Przelej do foremek.
W małych (misiowych) foremkach żelki są gotowe po ok. 10-15 minutach. Agar zaczyna tężeć już przy temperaturze 45˚C.
Można przechowywać w lodówce do 5 dni.
Z przepisu wychodzi ok. 50 misiożelków.

Można przygotować żelki pomijając przyprawy i tłuszcz, używając tylko goździków i miodu - są smaczniejsze.


Przepis zaczerpnięty z blwmama.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz