piątek, 29 września 2017

żelki z kombuchy

Do przygotowania potrzebne będą:
- 2 szklanki napoju z kombuchy,
- 2 czubate łyżeczki agar agar,
- 2 łyżki miodu,
- foremka do żelków,
- miotełka do ubijania piany.
Dokładnie wymieszaj w sporej miseczce miód z kombuchą.
Połowę płynu przelej do małego garnuszka.
Dodaj agar i dokładnie wymieszaj miotełką.
Bardzo delikatnie podgrzej, aż agar rozpuści się.
Przelej do miseczki z resztą płynu.
Dokładnie wymieszaj miotełką.
Przelej do foremek.
W małych (misiowych) foremkach żelki są gotowe po ok. 10-15 minutach. Agar zaczyna tężeć już przy temperaturze 45˚C.
Można przechowywać w lodówce do 5 dni.
Z przepisu wychodzi ok. 100 misiożelków.
Mniejsza ilość jest trudna do przygotowania.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz