Do przygotowania potrzebne będą:
- 1 1/2 szklanki kefiru wodnego,
- 2 czubate łyżeczki agar agar,
- 1/2 szklanki syropu malinowego,
- foremka do żelków,
- miotełka do ubijania piany.
Dokładnie wymieszaj w sporej miseczce miód z kefirem.
Połowę płynu przelej do małego garnuszka.
Dodaj agar i dokładnie wymieszaj miotełką.
Bardzo delikatnie podgrzej, aż agar rozpuści się.
Przelej do miseczki z resztą płynu.
Dokładnie wymieszaj miotełką.
Przelej do foremek.
W małych (misiowych) foremkach żelki są gotowe po ok. 10-15 minutach. Agar zaczyna tężeć już przy temperaturze 45˚C.
Można przechowywać w lodówce do 5 dni.
Z przepisu wychodzi ok. 100 misiożelków.
Mniejsza ilość jest trudna do przygotowania.
Pewnego dnia postanowiłam zmienić to i owo w moim życiu. Jedną ze zmian było bardziej rozsądne i świadome odżywianie. Czytałam, przeglądałam, pytałam, zbierałam informacje. W pewnym momencie zdałam sobie sprawę, że odszukiwanie wcześniejszych inspiracji lub przepisów jest czasochłonne i utworzyłam bloga, w którym gromadzę zdobyte przeze mnie doświadczenia i informacje. Dodaję też różności z innych dziedzin codziennego życia.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz