środa, 5 lipca 2017

kombucha

Orzeźwiający, lekko gazowany napój o specyficznym (i bardzo przyjemnym) smaku.
Do przygotowania potrzebujemy:
- szklane, ceramiczne lub inne niemetalowe naczynie,
- ceramiczny czajniczek (kubek) do zaparzenia herbaty,
- gaza, ściereczka lub listek ręcznika papierowego,
- gumka recepturka,
- plastikowe, szklana lub drewniana łyżka,
- grzybek kombucha,
- 100 ml startera kombuchy (napój z poprzedniej fermentacji),
- 2-3 łyżeczki herbaty - czarna, zielona, biała lub mieszanka różnych gatunków herbat,
- 1/2 szklanki cukru (dowolnego),
- ok. 1 litra wody (przegotowanej, filtrowanej, mineralnej).
Herbatę zalać gorącą wodą i parzyć przez 2-3 min.
Przelać do naczynia.
Dodać cukier.
Dobrze wymieszać i ostudzić.
Uzupełnić naczynie wodą do ok. 3/4 wysokości.
Do letniego płynu dodać starter.
Umieścić grzybek.
Na naczyniu za pomocą gumki umocować gazę lub czystą ściereczkę.
Pozostawić na 5-7 (czasem 10-14) dni w ciepłym i zacienionym miejscu (blat w kuchni bez bezpośredniego dostępu światła słonecznego).
Napój gotowy do picia. Można doprawić do smaku owocami świeżymi lub suszonymi, sokami.
Przechowywać w lodówce w szczelnie zamykanym naczyniu.

Do przygotowania kolejnej porcji należy powtórzyć cały proces.
Nie używać żadnych metalowych przedmiotów podczas przygotowywania napoju.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz