Tradycyjny kefir.
Do przygotowania potrzebujemy:
- szklane, ceramiczne lub inne niemetalowe naczynie,
- gaza, ściereczka lub listek ręcznika papierowego,
- gumka recepturka,
- niezbyt gęste plastikowe sitko,
- 2 łyżki ziaren kefirowych (grzybka tybetańskiego),
- ok. 0,5 litra świeżego (najlepiej wiejskiego) mleka.
Do naczynia wlać mleko.
Ziarna kefirowe przepłukać na sitku pod bieżącą zimną wodą.
Do mleka przesypać ziarna.
Na naczyniu za pomocą gumki umocować gazę lub czystą ściereczkę.
Pozostawić na 24h w ciepłym miejscu.
Przecedzić przez sitko do szklanki lub kubeczka.
Kefir jest gotowy do picia. Można dodać dowolne surowe lub suszone owoce, soki.
Do przygotowania kolejnej porcji należy powtórzyć cały proces.
Nie używać żadnych metalowych przedmiotów podczas przygotowywania kefiru.
Pewnego dnia postanowiłam zmienić to i owo w moim życiu. Jedną ze zmian było bardziej rozsądne i świadome odżywianie. Czytałam, przeglądałam, pytałam, zbierałam informacje. W pewnym momencie zdałam sobie sprawę, że odszukiwanie wcześniejszych inspiracji lub przepisów jest czasochłonne i utworzyłam bloga, w którym gromadzę zdobyte przeze mnie doświadczenia i informacje. Dodaję też różności z innych dziedzin codziennego życia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz