środa, 5 lipca 2017

kefir mleczny

Tradycyjny kefir.
Do przygotowania potrzebujemy:
- szklane, ceramiczne lub inne niemetalowe naczynie,
- gaza, ściereczka lub listek ręcznika papierowego,
- gumka recepturka,
- niezbyt gęste plastikowe sitko,
- 2 łyżki ziaren kefirowych (grzybka tybetańskiego),
- ok. 0,5 litra świeżego (najlepiej wiejskiego) mleka.
Do naczynia wlać mleko.
Ziarna kefirowe przepłukać na sitku pod bieżącą zimną wodą.
Do mleka przesypać ziarna.
Na naczyniu za pomocą gumki umocować gazę lub czystą ściereczkę.
Pozostawić na 24h w ciepłym miejscu.
Przecedzić przez sitko do szklanki lub kubeczka.
Kefir jest gotowy do picia. Można dodać dowolne surowe lub suszone owoce, soki.

Do przygotowania kolejnej porcji należy powtórzyć cały proces.
Nie używać żadnych metalowych przedmiotów podczas przygotowywania kefiru.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz