środa, 5 lipca 2017

kefir wodny

Orzeźwiający, lekko gazowany napój o specyficznym (i bardzo przyjemnym) smaku. Przygotowany z daktylami jest bardzo smaczny, ale daktyle mocno rozwarstwiają się i zaśmiecają napój.
Do przygotowania potrzebujemy:
- szklane, ceramiczne lub inne niemetalowe naczynie,
- gaza, ściereczka lub listek ręcznika papierowego,
- gumka recepturka,
- gęste plastikowe sitko,
- plastikowe, szklana lub drewniana łyżka,
- 2 łyżki kryształków japońskich (alg morskich),
- 4-5 łyżeczek cukru (dowolnego),
- 6-8 rodzynek, 2 morele suszone lub 2 daktyle,
- ok. 1 litra wody (przegotowanej, filtrowanej, mineralnej)
- od czasu do czasu szczypta soli morskiej, żeby dokarmić algi.
Do naczynia wlać wodę i rozpuścić w niej cukier.
Dodać rodzynki.
Kryształki przepłukać na sitku pod bieżącą zimną wodą.
Do osłodzonej wody o temperaturze pokojowej przesypać kryształki.
Na naczyniu za pomocą gumki umocować gazę lub czystą ściereczkę.
Pozostawić na 24h w ciepłym i zacienionym miejscu (blat w kuchni bez bezpośredniego dostępu światła słonecznego).
Przecedzić przez sitko do szklanki lub kubeczka.
Napój gotowy do picia. Można doprawić do smaku owocami świeżymi lub suszonymi, sokami.

Do przygotowania kolejnej porcji należy powtórzyć cały proces.
Co 4-5 dni należy wymienić owoce.

Kilka ważnych informacji, które pomogą uniknąć problemów z hodowlą kryształków:
- zachować czystość,
- nie należy używać żadnych metalowych przedmiotów podczas przygotowywania kefiru,
- naczynie należy myć środkiem bez dodatków antybakteryjnych i dokładnie płukać,
- woda nie może zawierać związków chloru, fluoru ani siarki,
- suszone owoce nie mogą zawierać żadnych środków konserwujących,
- do słodzenia nie należy używać naturalnego miodu, który ma działanie antybakteryjne,
- nie należy mieszać różnych kultur - np. z grzybkiem tybetańskim,
- należy regularnie dokarmiać algi cukrem.

Jeśli pojawią się problemy - napój ma brzydki zapach, pojawiła się śluzowaty kożuch na powierzchni lub algi mają formę pyłu, spróbuj reanimować swoją hodowlę:
- wysyp kryształki do naczynia i zalej zimną wodą,
- delikatnie mieszaj czystymi palcami, zmieniając wodę do momentu, aż będzie czysta,
- do słoika wsyp 3-4 łyżeczki cukru i rozpuść w 2 szklankach zimnej wody,
- przesyp kryształki do słoika,
- wstaw naczynie do lodówki na 24h,
- zmieniaj osłodzoną wodę codziennie przez 4-5 dni, cały czas przechowując naczynie w lodówce,
- przygotuj roztwór z owocami wg standardowego przepisu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz