środa, 5 lipca 2017

kiszony czosnek


Do przygotowania potrzebujemy:
- kamionkowe naczynie,
- talerzyk,
- umyty i wyparzony słoik z wodą,
- kilka (lub więcej) główek czosnku,
- ok. 5 cm kawałek korzenia chrzanu,
- 1 gałązka kopru z baldachem,
- sól kamienna (1-1,5 łyżki na każdy litr wody),
- woda - przegotowana, filtrowana lub mineralna.
Czosnek oczyścić nie obierając poszczególnych ząbków.
Na dnie naczynia ułożyć koper i chrzan.
Umieścić czosnek w naczyniu.
Całość zalać osoloną wodą tak, aby zawartość była dokładnie przykryta.
Na wierzchu umieścić talerzyk i obciążyć go słoikiem wypełnionym wodą.
Po 5-6 dniach można jeść lub przełożyć do słoiczków.
Zalewę z kiszenia zagotowujemy i przestudzoną zalewamy czosnek w słoiczkach).
Przenosimy w chłodne miejsce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz