niedziela, 8 sierpnia 2021

Sałatka warstwowa

 5 jajek

biała część pora

15 dag szynki w kawałku

1 puszka kukurydzy konserwowej

1 ogórek szklarniowy

8-10 dag sera żółtego

garść ziaren słonecznika (ok. 50g)

majonez

pęczek szczypiorku

sól

 

Jajka ugotować na twardo. Ostudzić. Obrać ze skorupek. Drobno pokroić. Por drobno posiekać i zasypać w miseczce solą. Ostawić na kilka minut, następnie ugnieść dłońmi, aby zmiękł. Słonecznik uprażyć na suchej patelni ze szczyptą soli na średnim ogniu. Szynkę pokroić w małą kostkę. Ogórka umyć, obrać ze skórki i także pokroić w niezbyt dużą kostkę. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Ser żółty zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Szczypiorek umyć i drobno posiekać nożem. W szklanej salaterce układać kolejno warstwy:

1. por

2. jajka

3. cienka warstwa majonezu

4. szynka

5. kukurydza

6. cienka warstwa majonezu

7. prażony słonecznik

8. ogórek  (lekko posolić)

9. cienka warstwa majonezu

10. ser żółty

11. szczypiorek.

Przed podaniem schłodzić sałatkę w lodówce.

 

https://domowe-potrawy.pl/salatka-warstwowa/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz