5 jajek
biała część pora
15 dag szynki w kawałku
1 puszka kukurydzy konserwowej
1 ogórek szklarniowy
8-10 dag sera żółtego
garść ziaren słonecznika (ok. 50g)
majonez
pęczek szczypiorku
sól
Jajka ugotować na twardo. Ostudzić. Obrać ze skorupek. Drobno pokroić. Por drobno posiekać i zasypać w miseczce solą. Ostawić na kilka minut, następnie ugnieść dłońmi, aby zmiękł. Słonecznik uprażyć na suchej patelni ze szczyptą soli na średnim ogniu. Szynkę pokroić w małą kostkę. Ogórka umyć, obrać ze skórki i także pokroić w niezbyt dużą kostkę. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Ser żółty zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Szczypiorek umyć i drobno posiekać nożem. W szklanej salaterce układać kolejno warstwy:
1. por
2. jajka
3. cienka warstwa majonezu
4. szynka
5. kukurydza
6. cienka warstwa majonezu
7. prażony słonecznik
8. ogórek (lekko posolić)
9. cienka warstwa majonezu
10. ser żółty
11. szczypiorek.
Przed podaniem schłodzić sałatkę w lodówce.
https://domowe-potrawy.pl/salatka-warstwowa/
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz