niedziela, 8 sierpnia 2021

Kurczak w sosie słodko-kwaśnym z sezamem

 250 g pierś z kurczaka bez kości i skóry, pokrojona w paski

olej do głębokiego smażenia

2 łyżki oleju

1 ząbek czosnku, mielony

białe nasiona sezamu do dekoracji

 

Ciasto do smażenia:

1/2 szklanki (65 g) mąki uniwersalnej, przesianej

1/4 filiżanki skrobi kukurydzianej

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 białko jajka

1/3 szklanki (80 ml) zimnej wody

1 łyżka oleju

1 szczypta soli

 

Sos:

2 łyżki stołowe sosu sojowego

1 łyżka octu ryżowego lub jabłkowego

4 łyżki cukru

2 łyżeczki skrobi kukurydzianej

1/3 szklanki (80 ml) wody

 

Wszystkie składniki sosu wymieszać aż do połączenia. Odstawić na bok.

Wszystkie składniki ciasta do smażenia wymieszać w misce do połączenia, aby nie było grudek i aby ciasto było gładkie. Dodać kurczaka do ciasta, wymieszać, aby równomiernie pokrył się ciastem.

Rozgrzać 5 do 7,5 cm oleju w woku lub garnku do temperatury 175°C do smażenia w głębokim tłuszczu. Delikatnie wrzuć kurczaka do oleju i natychmiast rozdziel łopatką, aby zapobiec sklejaniu się mięsa. Smażyć kurczaka na złoty kolor. Wyjąć kurczaka z oleju za pomocą sitka lub łyżki cedzakowej, odsączyć nadmiar oleju, kładąc kurczaka na talerzu wyłożonym papierowymi ręcznikami. Wyrzucić olej.

Rozgrzać 2 łyżki oleju w woku lub na patelni na dużym ogniu. Dodać czosnek i mieszając smażyć, aż stanie się aromatyczny, a następnie dodać składniki sosu.

Jak tylko sos zgęstnieje, dodać usmażonego kurczaka do woka lub na patelnię. Ciągle mieszać, aż wszystkie składniki zostaną dobrze pokryte sosem. Wyłożyć na talerz, udekorować białym sezamem i natychmiast podawać z ryżem.

Ciasto jest bardzo gęste, ponieważ dzięki niemu kurczak będzie wyjątkowo chrupiący, nawet po dodaniu sosu. Jeśli jest zbyt gęste, dodać 1-2 łyżki wody.

Nie zanurzać kurczaka w zbyt dużej ilości sosu sezamowego. Zbyt duża ilość sosu sprawi, że kurczak będzie wilgotny i nie będzie chrupiący.

https://rasamalaysia.com/sesame-chicken/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz