czwartek, 21 maja 2020

Syrop z babki lancetowatej

Przepis 1
100 g liści babki lancetowatej
100 ml wody
100 g cukru
50 ml wódki

Liście pokroić, dodać wodę i przekręcić przez maszynkę.Powstanie papka, którą należy przecedzić (np. przez tetrową pieluchę). Resztę papki odcisnąć dość mocno. Do powstałego soku dodać cukier i zagotować. Następnie dodać wódkę i rozlać do butelek bądź słoików. Przechowywać w chłodnym miejscu.

Przepis 2
Do słoika włożyć warstwę liści babki, wsypać na nią około 1 cm cukru, a następnie ponownie warstwę babki. Ostatnią warstwą musi być cukier. Upewnij się, że liście nie sklejają się. Liście muszą być suche, w przeciwnym razie syrop może spleśnieć. Zakręć szczelnie słoik i zostaw w temperaturze pokojowej na 14 dni. Przecedź przez gęstą sciereczkę lub sitko. Przechowuj w lodówce.

Przepis 3
W tym przepisie można użyć również korzeni babki lancetowatej.
Umyć liście i korzenie (garść), zemleć w młynku lub rozdrobnić w mikserze. Dodać 1 litr wody, gotować przez 20 minut. Pozostawić na 24 godziny. Następnego dnia dodać 1,5 kg cukru i 2 pokrojone cytryny. Gotować, aż zgęstnieje. Napełnić słoiki.

Przepis 4
Połowę słoika o pojemności 500 ml napełnić liśćmi babki lancetowatej, dodać 100 ml alkoholu 40%, a resztę uzupełnić wrzącą wodą. Pozostawić na 24 godziny, następnie odcedzić liście i dodać 250 g cukru. Zagotować. Podawać 1 łyżeczkę trzy razy dziennie.

www.mojemaleczarowanie.pl
https://simplybeyondherbs.com 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz