wtorek, 12 maja 2020

Serek ze mleka zsiadłego z kozieradką, szczypiorkiem i koperkiem


zsiadłe mleko
jogurt naturalny (ilość dopasować do pożądanej konsystencji)
świeżo zmielona kozieradka
pokrojony szczypiorek
pokrojony koperek

Zsiadłe mleko lekko podgrzać w garnku. Nie należy podgrzewać zbyt mocno, aby serek nie był potem zbyt suchy.

Wylać na durszlak wyłożony tetrą, poczekać, aż trochę odcieknie. Zawinąć rogi tetry, zawiązać i powiesić do ostatecznego odcieknięcia na kilka godzin.

Przełożyć do miski, wymieszać z kozieradką, ewentualnie trochę dosolić.

Przełożyć serek do formy serowej, przykryć ciężką przykrywką i po kilku godzinach kozieradkowy serek do krojenia jest gotowy.

http://wposzukiwaniuslowlife.blogspot.com

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz