20 l świeżego
mleka
2 g bakterii
starterowych mezofilnych
40 kropli
naturalnej podpuszczki (1:18.000) rozcieńczonej w 50 ml chłodnej niechlorowanej
wody
skórka:
1 łyżka
mielonej kawy
1 łyżka
płynnego miodu
Mleko powoli
podgrzać do temperatury 30 st. C, dodać bakterie starterowe mezofilne,
dokładnie wymieszać. Przykryć i zostawić na 45 minut (a nawet na godzinę) w
stałej temperaturze 30 st. C.
Dodać
podpuszczkę rozcieńczoną w 50 ml zimnej wody i wymieszać. Zostawić na 45 minut,
nie zmieniając temperatury.
Sprawdzić, czy
skrzep jest już gotowy. W tym celu zagłębić w skrzepie ostry nóż pod kątem ok.
30 st., powinna wytworzyć się wyraźna równa przerwa. Jeśli skrzep nie trzyma
kształtu, poczekać jeszcze kilka minut.
Powstały
skrzep pokroić w kostkę o boku 1 cm i zostawić na 5 minut, po czym przez
kolejne 5 minut delikatnie mieszać i ponownie zostawić na 5 minut.
Odlać 1/3
serwatki i wlać tyle ciepłej wody o temperaturze ok. 55 st. C, aby temperatura
skrzepu podniosła się do 35 st. C i
delikatnie mieszać przez 5 minut. Następnie dolać jeszcze wody o temperaturze
ok. 55 st. C, aby temperatura skrzepu podniosła się do 38-39 st. C. Wodę
dolewamy stopniowo, przez kilka minut, nie całą od razu.
Mieszać przez
ok. 30-40 minut - ziarna powinny stać się sprężyste. Zostawić na kilka minut w
spokoju.
Przełożyć
skrzep do formy serowarskiej wyłożonej chustą / tetrą i prasować pod ciężarem 4
kg przez 1 godzinę. Ser odwrócić i prasować pod ciężarem 8 kg przez 6 godzin. W
tym czasie ser 2-3 razy odwrócić.
Przygotować
solankę - nasycony roztwór soli, czyli 1 kg soli na 4 litry gorącej wody.
Rozpuścić sól w wodzie, poczekać, aż solanka wystygnie, zanurzyć ser w solance
na 10-12 godzin.
Wyjąć ser z
solanki, osuszyć i zostawić do dojrzewania w temperaturze 12-14 st. C na 3
tygodnie. Codziennie odwracać.
Po 3
tygodniach przygotować skórkę:
Rozmieszać
miód z kawą i natrzeć porządnie ser, tzn. dokładnie, ale nie grubą warstwą,
bowiem miód powoli wysycha i ser lepi się.
Po nacieraniu
ponownie przenieść ser do dojrzewalni - temperatura 12-14 st. C, duża
wilgotność (ok. 85%). Zostawić chociaż na 2 miesiące.
http://wposzukiwaniuslowlife.blogspot.com
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz