10 l świeżego
mleka
0,1 g
podpuszczki mikrobiologicznej w proszku
0,2 g kultury
starterowej - bakterie mezofilne
2 łyżeczki
soli
Mleko podgrzać
do temperatury 32 st. C. Dodać bakterie starterowe mezofilne, wymieszać.
Zostawić pod przykryciem na 30 minut. Dodać podpuszczkę rozpuszczoną w 50 ml
wody, wymieszać. Zostawić na 30-45 minut w stałej temperaturze 32 st. C.
Po 30 minutach
pokroić skrzep w kostki o boku 1 cm (ustawiając nóż najpierw pionowo, a potem
skośnie). Zostawić na 40 minut.
Przez następne
30 minut podgrzewać powoli skrzep, aby osiągnąć temperaturę 37-38 st. C, ciągle
mieszając, aby ziarna serowe się nie sklejały. Utrzymać tę temperaturę przez
kolejne 30 minut, od czasu do czasu przemieszać.
Odlać serwatkę
do poziomu ziaren i znowu zostawić ziarna na 30 minut w stałej temperaturze
37-38 st. C. Następnie przełożyć skrzep do formy serowarskiej wyłożonej
chustą/tetrą, wymieszać z solą, zostawić do odcieknięcia. Prasować pod
ciśnieniem 1,5 kg przez 15 minut. Potem odwrócić (wyjąć z chusty i zawinąć
ponownie) i prasować pod ciśnieniem 5 kg przez 12 godzin.
Po tym czasie
ser wyjąć z formy, odwinąć z chusty i zostawić na drewnianej desce w
temperaturze pokojowej, aby ser dobrze się wysuszył. Trwa to od 1 do 3 dni. Następnie należy pokryć go parafiną lub natrzeć lekko oliwą z oliwek, żeby nie wysychał zanadto w
czasie dojrzewania.
Zostawić do
dojrzewania w temperaturze 12,5 st. C. Monterey Jack dojrzewa przez 1-4 miesiące, w tym czasie należy
go raz w tygodniu obracać.
http://wposzukiwaniuslowlife.blogspot.com
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz