50 g świeżych lub suszonych kwiatów mniszka
0,5 l dobrego oleju lub oliwy
Kwiaty zebrać w słoneczny dzień. Rozłożyć cienką warstwę (np. na blasze z piekarnika) i pozostawić na 24 godz. w suchym i przewiewnym miejscu do przeschnięcia. Oczyścić z ewentualnych mieszkańców.
Napełnić słoik kwiatami. Wlać olej. Słoik przykryć gazą lub ściereczką. Pozostawić w ciepłym miejscu na 2 tygodnie.
Przecedzić przez gęste sitko lub gazę.
Olej z mniszka lekarskiego nadaje się do smarowania bolesnych stawów, mięśni, wysypki, ukąszeń owadów, popękanych rąk lub ust. Należy przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu.
https://simplybeyondherbs.com/dandelion-infused-oil/
Pewnego dnia postanowiłam zmienić to i owo w moim życiu. Jedną ze zmian było bardziej rozsądne i świadome odżywianie. Czytałam, przeglądałam, pytałam, zbierałam informacje. W pewnym momencie zdałam sobie sprawę, że odszukiwanie wcześniejszych inspiracji lub przepisów jest czasochłonne i utworzyłam bloga, w którym gromadzę zdobyte przeze mnie doświadczenia i informacje. Dodaję też różności z innych dziedzin codziennego życia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz