2 litry mleka świeżego lub pasteryzowanego w niskiej temperaturze
0,2 litra
śmietany 36%
bakterie
starterowe mezofilne, w ilości podanej przez producenta
podpuszczkę, w
ilości podanej przez producenta
0,4 g chlorku
wapnia jeżeli używamy mleka pasteryzowanego
sól
niejodowaną
1/2 łyżeczki
kminku
Kminek gotować
przez 15 minut w niewielkiej ilości wody, tak aby ziarna były przykryte.
Wystudzoną wodę dodać do mleka.
Podgrzanie i
zakwaszenie mleka
Zaczynamy od
podgrzania mleka, wymieszanego dokładnie ze śmietaną, do 37oC. Można to zrobić
podgrzewając powoli na kuchence lub
poprzez umieszczenie garnka z mlekiem w zlewie z bardzo ciepłą wodą. Gdy mleko
osiągnie temperaturę 37oC przerywamy podgrzewanie i dodajemy chlorek wapnia (jeżeli używamy mleka
ze sklepu) i bakterie starterowe mezofilne. Dokładnie mieszamy.
Wytworzenie
skrzepu serowego
Dodajemy podpuszczkę,
w ilości wskazanej przez producenta, rozpuszczoną w niewielkiej ilości
przegotowanej wody, mieszamy przez 1 min. Przykrywamy garnek i zostawiamy na 40
minut, cały czas utrzymujemy temp. 37oC.
Cięcie skrzepu
Skrzep kroimy
nożem na kostkę wielkości 1-1,5 cm, najpierw pionowo potem skośnie. Jak pociąć
skrzep napisałem tutaj. Zostawiamy w spokoju na 15 min. Dodajemy ugotowany
kminek. Następnie mieszamy delikatnie przez 5 minut.
Ponownie
zostawiamy w spokoju na 15 minut, do opadnięcia ziarna na dno garnka.
Formowanie
sera
Ziarno
przenosimy delikatnie do formy wyłożonej chustą serowarską lub gazą. Pozostawić do odciekania na
2-3 godz, następnie wyjąć z chusty i odwrócić, pozostawić na następne 2-3 godz. do odciekania. Odwrócić i
pozostawić na całą noc 7-10 godz.
Nie jest
wymagane prasowanie ziarna pod dodatkowym ciężarem. Formowanie sera prowadzimy
w temperaturze pokojowej.
Solenie
Solenie: ser
solić zanurzając w solance przez 3,5 godz.
solanka: 250g
soli/litr przegotowanej wody
Dojrzewanie
Ser po
wysoleniu nadaje się już do spożycia.
Jeżeli chcemy
aby ser dojrzał, przechowujemy go w lodówce w temp. ok. 10oC przez kilka do
kilkunastu dni. Sera niczym nie przykrywamy.
http://przepisynadomowyserichleb.blogspot.com
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz