piątek, 22 maja 2020

Kozi twarożek

4 litry świeżego koziego mleka (lub inna dowolna ilość)
szczypta bakterii starterowych mezofilnych

Powoli podgrzać mleko do temperatury ok. 30 st. C. Dodać bakterie starterowe, wymieszać. Zostawić pod przykryciem na 12-14 godzin do ukwaszenia. Temperatura podgrzanego mleka co prawda i tak spadnie, ale mleko powinno być cały czas w cieple, w pomieszczeniu nie powinno być chłodniej niż 20 st. C, a najlepiej parę stopni więcej.

Ukwaszone mleko przelać na durszlak wyłożony gazą, zostawić do wstępnego odcieknięcia, a następnie związać gazę w zawiniątko i powiesić do odciekania na 12 godzin. Ser może odciekać trochę krócej albo trochę dłużej, od czasu odciekania zależy późniejsza konsystencja serka. Krócej - oznacza serek bardzo miękki, dłużej - twardszy, mniej smarowny. Przy czym, jeśli serek odcieka długo, staje się lekko kwaskowaty. Zdecydowanie lepiej odcieka serek w ciepłym pomieszczeniu.

Po odcieknięciu serek od razu nadaje się do jedzenia. Przechowuje się go w lodówce przez kilka dni.
http://wposzukiwaniuslowlife.blogspot.com

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz