4 litry świeżego koziego mleka (lub inna dowolna ilość)
szczypta bakterii starterowych mezofilnych
Powoli podgrzać mleko do temperatury ok.
30 st. C. Dodać bakterie starterowe, wymieszać. Zostawić pod przykryciem
na 12-14 godzin do ukwaszenia. Temperatura podgrzanego mleka co prawda i tak spadnie, ale mleko powinno być cały czas w cieple, w pomieszczeniu nie powinno być chłodniej niż 20 st. C, a najlepiej parę stopni więcej.
Ukwaszone mleko przelać na durszlak
wyłożony gazą, zostawić do wstępnego odcieknięcia, a następnie związać
gazę w zawiniątko i powiesić do odciekania na 12 godzin. Ser może
odciekać trochę krócej albo trochę dłużej, od czasu odciekania zależy
późniejsza konsystencja serka. Krócej - oznacza serek bardzo miękki,
dłużej - twardszy, mniej smarowny. Przy czym, jeśli serek odcieka długo,
staje się lekko kwaskowaty. Zdecydowanie lepiej odcieka serek w ciepłym
pomieszczeniu.
Po odcieknięciu serek od razu nadaje się
do jedzenia. Przechowuje się go w lodówce przez kilka dni.
http://wposzukiwaniuslowlife.blogspot.com
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz