wtorek, 19 maja 2020

Brin d'Amour - romantyczny krótkodojrzewający ser z Korsyki


3,7 l świeżego mleka
szczypta bakterii starterowych mezofilnych
1/4 łyżeczki naturalnej podpuszczki w płynie rozcieńczonej w 50 ml zimnej wody
1/8 łyżeczki chlorku wapnia rozpuszczonego w 50 ml zimnej wody
2 łyżeczki soli morskiej

zioła:
półtorej łyżeczki suszonego tymianku
półtorej łyżeczki suszonego oregano
półtorej łyżeczki suszonego cząbru
półtorej łyżeczki ziół prowansalskich
3 łyżki suszonego rozmarynu
1/4 łyżeczki sproszkowanej słodkiej papryki
1/4 łyżeczki całych ziaren kolendry
1/4 łyżeczki całych ziaren kolorowego pieprzu
1/4 łyżeczki całych ziaren jałowca
2 łyżeczki oliwy z oliwek

Mleko podgrzać powoli do temperatury 30 st. C. Dodać bakterie starterowe mezofilne, wymieszać. Jeśli dodajemy chlorek wapnia, dodać teraz i wymieszać. Dodać podpuszczkę rozcieńczoną w 50 ml wody, wymieszać. Zostawić na 8 godzin w temperaturze ok. 22 st. C. Skrzep powinien osiągnąć konsystencję gęstego jogurtu i po bokach powinna oddzielić się serwatka.

Delikatnie pokroić skrzep w grube plastry (ok. 1,5 cm). Przełożyć je łyżką cedzakową na sito wyłożone tetrą / muślinem, oprószyć 1 łyżeczką soli. Związać końce tetry / muślinu i powiesić zawiniątko do odciekania na 6-10 godzin, aż serwatka przestanie kapać. Generalnie, im dłużej ser odcieka, tym potem będzie suchszy i twardszy.

Uformować kulę i posypać drugą łyżeczką soli. Delikatnie wetrzeć sól w powierzchnię sera. Zostawić na 8 godzin w temperaturze pokojowej, aby sól się wchłonęła, a reszta serwatki odciekła. Jeśli powierzchnia dalej jest wilgotna, można zostawić ser nawet na 24 godziny.

W misce wymieszać wszystkie zioła. Ser natrzeć oliwą, zioła wysypać na pergamin, położyć ser na ziołach i obtoczyć go dokładnie. Docisnąć zioła do powierzchni sera, aby dobrze przylegały.

Zostawić do dojrzewania w temperaturze 10-12 st. C i wilgotności 80-85% na 1 lub 2 miesiące.

http://wposzukiwaniuslowlife.blogspot.com

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz