czwartek, 14 maja 2020

Arabski ser Tabat Labneh - kulki serowe z zaatarem


Arabski Labneh to ser jogurtowy. Ser z jogurtu robię dość często, ale raczej w wersji twarożku na słodko albo na wytrawnie do smarowania na kanapki. W każdym razie jest to bardzo miękki delikatny serek do smarowania. Jako Tabat Labneh ser nabiera wyrazistości. Różni się czasem odciekania, musi upłynąć około 2 doby, aż ser nabierze gęstej konsystencji. Potem jeszcze parę dni w lodówce i otrzymujemy kulki, które przedtem były jogurtem. Serek staje się przez ten czas naprawdę zwięzły, ładnie daje się formować i smakuje bardziej serem niż jogurtem. Gdy doda się do niego wyrazistą przyprawę, jaką jest zaatar, nabiera zupełnie innego charakteru.

1 l jogurtu naturalnego
1 łyżeczka soli
zaatar*

Na początek przygotowujemy labneh, czyli ser jogurtowy. Durszlak wyłożyć tetrą (lub chustą serowarską), zawiesić nad miską / garnkiem i wyłożyć na to jogurt. Przykryć i zostawić do odcieknięcia na 48 godzin (najlepiej w lodówce). Po tym czasie serek jest już na tyle gęsty, że można go formować.

Na dużym talerzu (tacy) położyć 3 warstwy papierowych ręczników. Łyżką nabierać serek i toczyć z niego kulki. Ułożyć je na papierowych ręcznikach, po czym przykryć je trzema papierowymi ręcznikami. Ręczniki papierowe mają za zadanie wchłonąć wilgoć z sera. Trzymać w lodówce 3-4 dni, w międzyczasie sprawdzać, czy ręczniki papierowe nie są wilgotne i w razie potrzeby je wymieniać. Po tym czasie kulki są już gotowe. I wtedy można je obtoczyć w zaatarze, dukka**, mięcie, mielonej papryce... Można też włożyć do słoika i zalać oliwą - wówczas można go przechowywać w lodówce do pół roku. Bo taki świeży lepiej zjeść jak najszybciej, wtedy jest najsmaczniejszy, a można go przechowywać w lodówce tak ok. dwóch tygodni. Podobno można tabat labneh nawet opiekać - nadziane na szpikulce razem z pomidorami i miętą.

*zaatar - popularna mieszanka przypraw w kuchni arabskiej, występuje w wielu odmianach: sezam, sumak, mielone ziele angielskie, kminek, oregano, tymianek, sól

**dukka - podobnie jak zaatar, popularna mieszanka przypraw w kuchni arabskiej, też może występować w różnych odmianach, głównie są to: prażona mąka z ciecierzycy, prażony i roztarty sezam, kolendra, nasiona kopru, kminek, sumak, sól, pieprz kajeński

http://wposzukiwaniuslowlife.blogspot.com

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz