Arabski Labneh
to ser jogurtowy. Ser z jogurtu robię dość często, ale raczej w wersji twarożku
na słodko albo na wytrawnie do smarowania na kanapki. W każdym razie jest to
bardzo miękki delikatny serek do smarowania. Jako Tabat Labneh ser nabiera wyrazistości.
Różni się czasem odciekania, musi upłynąć około 2 doby, aż ser nabierze gęstej
konsystencji. Potem jeszcze parę dni w lodówce i otrzymujemy kulki, które
przedtem były jogurtem. Serek staje się przez ten czas naprawdę zwięzły, ładnie
daje się formować i smakuje bardziej serem niż jogurtem. Gdy doda się do niego
wyrazistą przyprawę, jaką jest zaatar, nabiera zupełnie innego charakteru.
1 l jogurtu
naturalnego
1 łyżeczka
soli
zaatar*
Na początek
przygotowujemy labneh, czyli ser jogurtowy. Durszlak wyłożyć tetrą (lub chustą
serowarską), zawiesić nad miską / garnkiem i wyłożyć na to jogurt. Przykryć i
zostawić do odcieknięcia na 48 godzin (najlepiej w lodówce). Po tym czasie
serek jest już na tyle gęsty, że można go formować.
Na dużym
talerzu (tacy) położyć 3 warstwy papierowych ręczników. Łyżką nabierać serek i
toczyć z niego kulki. Ułożyć je na papierowych ręcznikach, po czym przykryć je
trzema papierowymi ręcznikami. Ręczniki papierowe mają za zadanie wchłonąć
wilgoć z sera. Trzymać w lodówce 3-4 dni, w międzyczasie sprawdzać, czy
ręczniki papierowe nie są wilgotne i w razie potrzeby je wymieniać. Po tym
czasie kulki są już gotowe. I wtedy można je obtoczyć w zaatarze, dukka**,
mięcie, mielonej papryce... Można też włożyć do słoika i zalać oliwą - wówczas
można go przechowywać w lodówce do pół roku. Bo taki świeży lepiej zjeść jak
najszybciej, wtedy jest najsmaczniejszy, a można go przechowywać w lodówce tak
ok. dwóch tygodni. Podobno można tabat labneh nawet opiekać - nadziane na
szpikulce razem z pomidorami i miętą.
*zaatar -
popularna mieszanka przypraw w kuchni arabskiej, występuje w wielu odmianach: sezam, sumak, mielone ziele angielskie, kminek, oregano, tymianek, sól
**dukka -
podobnie jak zaatar, popularna mieszanka przypraw w kuchni arabskiej, też może
występować w różnych odmianach, głównie są to: prażona mąka z ciecierzycy,
prażony i roztarty sezam, kolendra, nasiona kopru, kminek, sumak, sól, pieprz
kajeński
http://wposzukiwaniuslowlife.blogspot.com
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz