środa, 2 stycznia 2019

Pasztet z selera

Składniki:
  • 2 selery
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 25 dag pieczarek
  • 1 szklanka wody
  • 1/2 szklanki oleju (o neutralnym smaku)
  • 3 jajka
  • 1 szklanka zmiksowanych w blenderze płatków owsianych lub otrąb
  • sól, pieprz (sporo), majeranek
Przygotowanie:
Pieczarki drobno pokroić i przesmażyć. Seler, cebule i czosnek zetrzeć na tarce. Warzywa dusić na głębokiej patelni z olejem i wodą (ok. godziny), dodać przesmażone pieczarki (masa warzywno-pieczarkowa musi być dobrze odparowana, więc pod koniec duszenia zdjąć pokrywkę) i pozostawić do ostygnięcia. 
Dodać jajka i płatki /otręby, sól, pieprz i majeranek i krótko zblenderować. Masę przełożyć do posmarowanej olejem blaszki keksówki. Piec w 180 stopniach przez około 1 godzinę. Wystudzić.
 
kulinarnapasja.blogspot.com

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz