Syrop z
pędów sosny
Syrop z
pędów sosny zwany jest także syropem majowym, bowiem w połowie maja pędy
osiągają odpowiednią długość, około 12 cm. Niektórzy zielarze – gemmoterapeuci,
zajmujący się pozyskiwaniem pączków różnych roślin – mają odmienne zdanie,
kiedy zbierać pączki. Uważają, że już w marcu można zebrać malutkie pędy i
przygotować syrop z pączków sosny. Najczęściej zbieramy pędy z młodej sosny
pospolitej Pinus silvestris, która jest drzewem dominującym w polskim
krajobrazie. Pamiętajmy, że niektóre gatunki sosny są prawnie chronione.
Nie zbieramy więc pędów i szyszek limby, kosodrzewiny czy sosny
błotnej.Kierując się troską o drzewo, nie zrywajmy pączków tylko z jednej sosny.
Omijajmy również drzewa rosnące przy drogach narażone na zanieczyszczenia. Do
zbioru pędów z młodej sosny potrzebny będzie ostry nóż, kosz i rękawiczki
ochronne, bowiem po odcięciu pędu wypłynie spora ilość lepkiego olejku.
Pozyskane pączki, ułożone w przewiewnym koszyku, dotrą bezpiecznie do domu.
Pączki
sosny zawierają szereg wartościowych substancji. Należą do nich, między innymi:
- olejki eteryczne, tzw. monoterpeny: pinen, limonen, dipenten, felandren oraz octan berylu, charakteryzujący się przyjemnym zapachem. Olejek sosnowy Oleum Pini sylvestris stosowany jest w medycynie do wziewów, w schorzeniach górnych dróg oddechowych. Jest również dodawany do rozgrzewających maści, zdrowotnych kąpieli oraz stanowi składnik Fitolizyny – leku moczopędnego, pomagającego w usuwaniu złogów z nerek,
- flawonoidy – przeciwutleniacze, wspomagające usuwanie z organizmu wolnych rodników. Ich obecności zawdzięczamy wolniejsze starzenie się skóry, wzmocnienie naczyń krwionośnych, przypisuje się im także działanie antynowotworowe,
- witamina C oraz garbniki – mają właściwości przeciwzapalne i przeciwkrwotoczne,
- gorycze – powodują wzrost łaknienia,
- obecne są również kwasy żywiczne – obecnie prowadzone są badania naukowe nad ich wpływem na leczenie epilepsji, sole mineralne – mające dobroczynny wpływ na mocne kości oraz dodające energii cukry.
Syrop z
pędów sosny stosowany jest na kaszel i chrypkę. Dzięki wykrztuśnemu
działaniu, pomaga złagodzić stany zapalne górnych dróg oddechowych. Napary,
nalewki i syrop z młodych pędów sosny to niezastąpione naturalne lekarstwo na
stany zapalne i gorączkowe. Specyfiki łagodzą bóle stawów i mięśni, działają
rozgrzewająco, wzmacniają osłabiony organizm i dodają energii. Stosowane są na
dolegliwości nefrologiczne, działają moczopędnie i przeciwbiegunkowo.
Do
przygotowania syropu potrzebne będą szklane słoje, które uprzednio dokładnie
umyliśmy, a najlepiej wyparzyliśmy wrzącą wodą oraz zebrane sosnowe pędy i
cukier.
- Pędy sosny (około 1 kg) czyścimy z okrywającej je brązowej łuski.
- Pędów nie myjemy, a jedynie przeglądamy, czy nie mają, np. owadów.
- Przekładamy do słoja warstwę pędów i przesypujemy je warstwą cukru – na przemian, w stosunku 1:1. Każdą warstwę należy solidnie ugnieść. Zamiast białego cukru możemy użyć cukru brązowego, miodu lub ksylitolu.
- Pełny słoik zabezpieczamy, lekko dokręcając pokrywkę lub przewiązując gazę.
- Słój odstawiamy na słoneczny parapet na około 4 tygodnie.
- Syrop z czubków sosny jest gotowy, gdy nabierze złocistego, herbacianego koloru. Należy wówczas przecedzić płyn do wyparzonych ciemnych butelek, szczelnie zamknąć i odstawić do chłodnego, ciemnego pomieszczenia. W ten sposób można go przechowywać przez około 8 miesięcy.
Syrop z
sosny - dawkowanie:
Gotowy
syrop z czubków sosny zażywamy maksymalnie 4 razy dziennie, po 1 łyżce. Dla
dzieci stosujemy mniejszą dawkę – podajemy 1 łyżeczkę syropu, maksymalnie 3
razy w ciągu dnia.
Miód z
sosny
Aby
uzyskać aromatyczny miód z sosny potrzebne będą sosnowe szyszki. Czyścimy je z
igieł, zanieczyszczeń i odcinamy ogonki. Szyszki możemy rozdrobnić lub
wykorzystać w całości. Przekładamy je do słoika i zalewamy miodem, najlepiej
wielokwiatowym, w proporcji ½ szklanki zielonych sosnowych szyszek na 1
szklankę miodu. Tak przygotowany miód odstawiamy na miesiąc, aby zyskał sosnowy
smak i aromat. Miód, wzbogacony zdrowotnymi właściwościami sosny, jest
wspaniałym dodatkiem do wielu potraw.
Miód z
młodych pędów sosny – przepis Michała Tombaka
Składniki:
½ kg
młodych pędów sosny
Litr wody
Cukier
2 cytryny
Pędy
sosny wsypać do garnka, zalać przegotowaną wodą, doprowadzić do wrzenia i
gotować na małym ogniu 20-25 minut.
Odstawić
pod przykryciem na 24 godziny. Odcedzić, dodać cukier w proporcji: 1 część
wywaru, 2 części cukru.
Gotować
na małym ogniu dopóki cukier całkowicie się nie rozpuści a wywar nie zacznie
gęstnieć.
Zdjąć z
ognia, ostudzić, dodać sok cytryn, wymieszać, przelać do czystego słoika.
Przechowywać w lodówce.
Miód z
młodych pędów sosny ma właściwości przeciwzapalne, antywirusowe, moczopędne,
żółciopędne, oczyszczające krew i wzmacniające pracę układu immunologicznego.
Stosować 1-3 łyżki na dobę, dzieci odpowiednio 1-3 łyżeczki.
Nalewka
sosnowa
ok. 1 kg
świeżych oczyszczonych lub suszonych pędów z sosny,
1 litr
spirytusu.
Pędy
wkładamy do dużego słoja i ugniatamy. Całość zalewamy spirytusem i odstawiamy
na 14 dni. Codziennie całość mieszamy. Następnie należy miksturę przecedzić.
Spirytus zlewamy do butelki, a nasączone nim pędy przesypujemy cukrem, w taki
sposób, jak się robi syrop z sosny. Po paru dniach powstanie syrop z czubków
sosny. Po odcedzeniu, łączymy wcześniej odlany spirytus i syrop z pędów sosny.
Mieszamy i nalewka jest gotowa. Stosujemy 1 łyżeczkę nalewki, 3-4 razy
dziennie, na dolegliwości górnych dróg oddechowych. Można dodać ją do herbaty.
Nie nadaje się dla dzieci.
Nalewka z
pędów sosny "z odzysku"
pędy
sosny które pozostały po zlaniu syropu
spirytus
+ przegotowana i ostudzona woda w proporcji 2 : 1
miód lub
cukier
Po zlaniu
syropu sosnowego pozostawiamy pędy sosny w słoju, zalewamy spirytusem oraz
przegotowaną i wystudzoną wodą w proporcji 2 : 1, alkoholu powinno być tyle,
żeby pędy były całe zanurzone.
Zamiast
mieszanki spirytusu z wodą można pędy zalać wódką 40 %.
Słój
zakręcamy szczelnie, aby procenty nie ulotniły się, odstawiamy w chłodne i
ciemne miejsce na około 1 tydzień w tym czasie można kilka razy wstrząsnąć
słojem.
Po tym
czasie należy spróbować nalewkę i ocenić ile dodać miodu lub cukru, musicie
sami zdecydować jak słodka będzie Wasza nalewka
Pamiętajcie,
aby dosładzać stopniowo, czyli dodajcie taką ilość miodu/cukru jaka wydaje się
wam odpowiednia, zakręćcie słój i odstawcie w chłodne miejsce na około tydzień
lub dwa, potrząsając słojem co kilka dni, po tym czasie ponownie zróbcie
degustację i ewentualnie dosłodźcie lub w razie potrzeby wzmocnijcie alkoholem
rozcieńczcie poprzez dodanie odrobiny przegotowanej wody.
Nalewkę
po około miesiącu lub dwóch można zlać do butelek.
Przy
pomocy lejka i sitka lub gazy, która zatrzyma cząstki pędów i inne
zanieczyszczenia, zlewamy nalewkę do butelek, zakręcamy szczelnie i odstawiamy
w ciemne miejsce. Nalewka po pewnym czasie wyklaruje się.
Aromatyczny
napar
Lecznicze
właściwości ma nie tylko syrop z pędów sosny. W czasie przeziębienia i
osłabienia organizmu sprawdzi się napar. ½ łyżki rozdrobnionych świeżych pędów,
ewentualnie suszonych pączków, zalewamy 200 ml wrzącej wody i przykrywamy
pokrywką. Napar jest gotowy do spożycia po 15 minutach. Tak przygotowaną
herbatkę możemy popijać kilka razy dziennie. Napar polecany jest do stosowania
w czasie przeziębienia oraz profilaktycznie, dla wzmocnienia organizmu.
Herbatka z
igieł sosnowych
Wierzchołki
młodych gałązek sosny (kolor jasnozielony) zanurzyć na chwilę we wrzącej
wodzie, po to by rozpuścić woskowy nalot.
Igły
posiekać, zalać wrzątkiem i gotować 10 min. Przecedzić, można dodać suszone
skórki pomarańczy, cytryny, imbir i inne dodatki wg upodobań ewentualnie po
przestudzeniu dosłodzić miodem.
Herbatka
z igieł sosnowych jest wskazana przy niedoborze witaminy C, infekcjach,
uporczywym kaszlu, zapaleniu gardła, chorobach nerek i pęcherza moczowego,
układu krążenia oraz jako biostymulator wzmacniający pracę układu
odpornościowego.
Napar z
igliwia sosny
Igły
rozetrzeć w moździerzu, zalać ½ litra wody (na kilka wierzchołków gałązek).
Doprowadzić do wrzenia i odstawić pod przykryciem na 2 godziny, przecedzić. Pić
3 razy dziennie po ½ szklanki
Syrop z
igliwia sosny
Igliwie
sosnowe umyć pod zimną wodą, osuszyć, drobno pokroić i rozgnieść. Wkładać do
słoika przesypując cukrem. Odstawić w ciemne miejsce, od czasu do czasu
wstrząsać. Odcedzić przelać do butelki. Zażywać po łyżce 2 razy dziennie w
czasie przeziębienia lub spadku odporności.
Inhalacja
sosnowa na chore zatoki
Zagotować
w całości zielone wierzchołki gałązek sosny, pochylić się nad naczyniem,
przykryć głowę ręcznikiem i wdychać przez kilka minut parę. Inhalacja sosnowa
przy okazji znakomicie oczyszcza i dezynfekuje skórę twarzy.
Inhalacje
sosnowe mogą w ciągu kilku, kilkunastu dni wyleczyć nawet przewlekłe
stany zapalne zatok, kiedy środki farmakologiczne nie działają. Należy
jednak pamiętać, aby zabiegu nie wychodzić z domu, najlepiej
więc je robić wieczorem.
Kąpiel z
igieł sosny
Zdrowa i
aromatyczna kąpiel z dodatkiem igieł sosnowych ma właściwości rozgrzewające i
uzdrawiające. Kilka minut w wodzie pozwoli uśmierzyć ból mięśni, złagodzi
migrenę i doda energii. Oto jak przygotować leczniczą kąpiel z igieł sosny:
Świeże
igły sosnowe, w ilości około ½ kg, należy dokładnie wypłukać i przełożyć do
garnka. Zalewamy je 2 litrami wody i przez kilka minut gotujemy pod przykrywką.
Gotowany płyn zdejmujemy z ognia i odstawiamy na 20 minut. Potem płyn odcedzamy
i wlewamy do wanny z ciepłą wodą.
Leczniczy
sosnowy dodatek do kąpieli
Działa
oczyszczająco, antybakteryjnie, łagodzi bóle reumatyczne, stawów, mięśni
zwłaszcza po treningach, podrażnienia skóry, stany zapalne i swędzenie. Działa
antydepresyjnie, wyciszająco, antystresowo, inhaluje drogi oddechowe, eliminuje
toksyny, usuwa zaparcia, pomocne przy chorobach kobiecych i
pęcherza. Wygładza i napina skórę lepiej niż najlepszy balsam
Składniki:
Igły
sosnowe
Płatki
owsiane
Sól np.
Epsom, z morza martwego, himalajska
Naturalny
olejek np. kokosowy, oliwa z oliwek, olej lniany
Wymieszać
w misce w równych proporcjach suche składniki, dodać tyle oleju aby uzyskać
konsystencję dobrze trzymającej się papki. Przełożyć do woreczka płóciennego
lub rajstopy, zacisnąć i wrzucić do wody w wannie. Czas trwania kąpieli 15-20
minut.
https://fajnyogrod.pl
https://sprawdzonakuchnia.pl
http://sekrety-zdrowia.org
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz