poniedziałek, 11 maja 2020

Sosna - przepisy lecznicze

Syrop z pędów sosny
Syrop z pędów sosny zwany jest także syropem majowym, bowiem w połowie maja pędy osiągają odpowiednią długość, około 12 cm. Niektórzy zielarze – gemmoterapeuci, zajmujący się pozyskiwaniem pączków różnych roślin – mają odmienne zdanie, kiedy zbierać pączki. Uważają, że już w marcu można zebrać malutkie pędy i przygotować syrop z pączków sosny. Najczęściej zbieramy pędy z młodej sosny pospolitej Pinus silvestris, która jest drzewem dominującym w polskim krajobrazie. Pamiętajmy, że niektóre gatunki sosny są prawnie chronione. Nie zbieramy więc pędów i szyszek limby, kosodrzewiny czy sosny błotnej.Kierując się troską o drzewo, nie zrywajmy pączków tylko z jednej sosny. Omijajmy również drzewa rosnące przy drogach narażone na zanieczyszczenia. Do zbioru pędów z młodej sosny potrzebny będzie ostry nóż, kosz i rękawiczki ochronne, bowiem po odcięciu pędu wypłynie spora ilość lepkiego olejku. Pozyskane pączki, ułożone w przewiewnym koszyku, dotrą bezpiecznie do domu.

Pączki sosny zawierają szereg wartościowych substancji. Należą do nich, między innymi:
  • olejki eteryczne, tzw. monoterpeny: pinen, limonen, dipenten, felandren oraz octan berylu, charakteryzujący się przyjemnym zapachem. Olejek sosnowy Oleum Pini sylvestris stosowany jest w medycynie do wziewów, w schorzeniach górnych dróg oddechowych. Jest również dodawany do rozgrzewających maści, zdrowotnych kąpieli oraz stanowi składnik Fitolizyny – leku moczopędnego, pomagającego w usuwaniu złogów z nerek,
  • flawonoidy – przeciwutleniacze, wspomagające usuwanie z organizmu wolnych rodników. Ich obecności zawdzięczamy wolniejsze starzenie się skóry, wzmocnienie naczyń krwionośnych, przypisuje się im także działanie antynowotworowe,
  • witamina C oraz garbniki – mają właściwości przeciwzapalne i przeciwkrwotoczne,
  • gorycze – powodują wzrost łaknienia,
  • obecne są również kwasy żywiczne – obecnie prowadzone są badania naukowe nad ich wpływem na leczenie epilepsji, sole mineralne – mające dobroczynny wpływ na mocne kości oraz dodające energii cukry.
Syrop z pędów sosny stosowany jest na kaszel i chrypkę. Dzięki wykrztuśnemu działaniu, pomaga złagodzić stany zapalne górnych dróg oddechowych. Napary, nalewki i syrop z młodych pędów sosny to niezastąpione naturalne lekarstwo na stany zapalne i gorączkowe. Specyfiki łagodzą bóle stawów i mięśni, działają rozgrzewająco, wzmacniają osłabiony organizm i dodają energii. Stosowane są na dolegliwości nefrologiczne, działają moczopędnie i przeciwbiegunkowo.

Do przygotowania syropu potrzebne będą szklane słoje, które uprzednio dokładnie umyliśmy, a najlepiej wyparzyliśmy wrzącą wodą oraz zebrane sosnowe pędy i cukier.
  • Pędy sosny (około 1 kg) czyścimy z okrywającej je brązowej łuski.
  • Pędów nie myjemy, a jedynie przeglądamy, czy nie mają, np. owadów.
  • Przekładamy do słoja warstwę pędów i przesypujemy je warstwą cukru – na przemian, w stosunku 1:1. Każdą warstwę należy solidnie ugnieść. Zamiast białego cukru możemy użyć cukru brązowego, miodu lub ksylitolu.
  • Pełny słoik zabezpieczamy, lekko dokręcając pokrywkę lub przewiązując gazę.
  • Słój odstawiamy na słoneczny parapet na około 4 tygodnie.
  • Syrop z czubków sosny jest gotowy, gdy nabierze złocistego, herbacianego koloru. Należy wówczas przecedzić płyn do wyparzonych ciemnych butelek, szczelnie zamknąć i odstawić do chłodnego, ciemnego pomieszczenia. W ten sposób można go przechowywać przez około 8 miesięcy.
Syrop z sosny - dawkowanie:
Gotowy syrop z czubków sosny zażywamy maksymalnie 4 razy dziennie, po 1 łyżce. Dla dzieci stosujemy mniejszą dawkę – podajemy 1 łyżeczkę syropu, maksymalnie 3 razy w ciągu dnia.

Miód z sosny
Aby uzyskać aromatyczny miód z sosny potrzebne będą sosnowe szyszki. Czyścimy je z igieł, zanieczyszczeń i odcinamy ogonki. Szyszki możemy rozdrobnić lub wykorzystać w całości. Przekładamy je do słoika i zalewamy miodem, najlepiej wielokwiatowym, w proporcji ½ szklanki zielonych sosnowych szyszek na 1 szklankę miodu. Tak przygotowany miód odstawiamy na miesiąc, aby zyskał sosnowy smak i aromat. Miód, wzbogacony zdrowotnymi właściwościami sosny, jest wspaniałym dodatkiem do wielu potraw.

Miód z młodych pędów sosny – przepis Michała Tombaka
Składniki:
½ kg młodych pędów sosny
Litr wody
Cukier
2 cytryny
Pędy sosny wsypać do garnka, zalać przegotowaną wodą, doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu 20-25 minut.
Odstawić pod przykryciem na 24 godziny. Odcedzić, dodać cukier w proporcji: 1 część wywaru, 2 części cukru.
Gotować na małym ogniu dopóki cukier całkowicie się nie rozpuści a wywar nie zacznie gęstnieć.
Zdjąć z ognia, ostudzić, dodać sok cytryn, wymieszać, przelać do czystego słoika. Przechowywać w lodówce.
Miód z młodych pędów sosny ma właściwości przeciwzapalne, antywirusowe, moczopędne, żółciopędne, oczyszczające krew i wzmacniające pracę układu immunologicznego. Stosować 1-3 łyżki na dobę, dzieci odpowiednio 1-3 łyżeczki.

Nalewka sosnowa
ok. 1 kg świeżych oczyszczonych lub suszonych pędów z sosny,
1 litr spirytusu.
Pędy wkładamy do dużego słoja i ugniatamy. Całość zalewamy spirytusem i odstawiamy na 14 dni. Codziennie całość mieszamy. Następnie należy miksturę przecedzić. Spirytus zlewamy do butelki, a nasączone nim pędy przesypujemy cukrem, w taki sposób, jak się robi syrop z sosny. Po paru dniach powstanie syrop z czubków sosny. Po odcedzeniu, łączymy wcześniej odlany spirytus i syrop z pędów sosny. Mieszamy i nalewka jest gotowa. Stosujemy 1 łyżeczkę nalewki, 3-4 razy dziennie, na dolegliwości górnych dróg oddechowych. Można dodać ją do herbaty. Nie nadaje się dla dzieci.

Nalewka z pędów sosny "z odzysku"
pędy sosny które pozostały po zlaniu syropu
spirytus + przegotowana i ostudzona woda w proporcji 2 : 1
miód lub cukier
Po zlaniu syropu sosnowego pozostawiamy pędy sosny w słoju, zalewamy spirytusem oraz przegotowaną i wystudzoną wodą w proporcji 2 : 1, alkoholu powinno być tyle, żeby pędy były całe zanurzone.
Zamiast mieszanki spirytusu z wodą można pędy zalać wódką 40 %.
Słój zakręcamy szczelnie, aby procenty nie ulotniły się, odstawiamy w chłodne i ciemne miejsce na około 1 tydzień w tym czasie można kilka razy wstrząsnąć słojem.
Po tym czasie należy spróbować nalewkę i ocenić ile dodać miodu lub cukru, musicie sami zdecydować jak słodka będzie Wasza nalewka
Pamiętajcie, aby dosładzać stopniowo, czyli dodajcie taką ilość miodu/cukru jaka wydaje się wam odpowiednia, zakręćcie słój i odstawcie w chłodne miejsce na około tydzień lub dwa, potrząsając słojem co kilka dni, po tym czasie ponownie zróbcie degustację i ewentualnie dosłodźcie lub w razie potrzeby wzmocnijcie alkoholem rozcieńczcie poprzez dodanie odrobiny przegotowanej wody.
Nalewkę po około miesiącu lub dwóch można zlać do butelek.
Przy pomocy lejka i sitka lub gazy, która zatrzyma cząstki pędów i inne zanieczyszczenia, zlewamy nalewkę do butelek, zakręcamy szczelnie i odstawiamy w ciemne miejsce. Nalewka po pewnym czasie wyklaruje się.

Aromatyczny napar
Lecznicze właściwości ma nie tylko syrop z pędów sosny. W czasie przeziębienia i osłabienia organizmu sprawdzi się napar. ½ łyżki rozdrobnionych świeżych pędów, ewentualnie suszonych pączków, zalewamy 200 ml wrzącej wody i przykrywamy pokrywką. Napar jest gotowy do spożycia po 15 minutach. Tak przygotowaną herbatkę możemy popijać kilka razy dziennie. Napar polecany jest do stosowania w czasie przeziębienia oraz profilaktycznie, dla wzmocnienia organizmu.

Herbatka z igieł sosnowych
Wierzchołki młodych gałązek sosny (kolor jasnozielony) zanurzyć na chwilę we wrzącej wodzie, po to by rozpuścić woskowy nalot.
Igły posiekać, zalać wrzątkiem i gotować 10 min. Przecedzić, można dodać suszone skórki pomarańczy, cytryny, imbir i inne dodatki wg upodobań ewentualnie po przestudzeniu dosłodzić miodem.
Herbatka z igieł sosnowych jest wskazana przy niedoborze witaminy C, infekcjach, uporczywym kaszlu, zapaleniu gardła, chorobach nerek i pęcherza moczowego, układu krążenia oraz jako biostymulator wzmacniający pracę układu odpornościowego.

Napar z igliwia sosny
Igły rozetrzeć w moździerzu, zalać ½ litra wody (na kilka wierzchołków gałązek). Doprowadzić do wrzenia i odstawić pod przykryciem na 2 godziny, przecedzić. Pić 3 razy dziennie po ½ szklanki

Syrop z igliwia sosny
Igliwie sosnowe umyć pod zimną wodą, osuszyć, drobno pokroić i rozgnieść. Wkładać do słoika przesypując cukrem. Odstawić w ciemne miejsce, od czasu do czasu wstrząsać. Odcedzić przelać do butelki. Zażywać po łyżce 2 razy dziennie w czasie przeziębienia lub spadku odporności.

Inhalacja sosnowa na chore zatoki
Zagotować w całości zielone wierzchołki gałązek sosny, pochylić się nad naczyniem, przykryć głowę ręcznikiem i wdychać przez kilka minut parę. Inhalacja sosnowa przy okazji znakomicie oczyszcza i dezynfekuje skórę twarzy.
Inhalacje sosnowe mogą w ciągu kilku, kilkunastu dni wyleczyć nawet przewlekłe stany zapalne zatok, kiedy środki farmakologiczne nie działają. Należy jednak pamiętać, aby zabiegu nie wychodzić z domu, najlepiej więc je robić wieczorem.

Kąpiel z igieł sosny
Zdrowa i aromatyczna kąpiel z dodatkiem igieł sosnowych ma właściwości rozgrzewające i uzdrawiające. Kilka minut w wodzie pozwoli uśmierzyć ból mięśni, złagodzi migrenę i doda energii. Oto jak przygotować leczniczą kąpiel z igieł sosny:
Świeże igły sosnowe, w ilości około ½ kg, należy dokładnie wypłukać i przełożyć do garnka. Zalewamy je 2 litrami wody i przez kilka minut gotujemy pod przykrywką. Gotowany płyn zdejmujemy z ognia i odstawiamy na 20 minut. Potem płyn odcedzamy i wlewamy do wanny z ciepłą wodą.

Leczniczy sosnowy dodatek do kąpieli
Działa oczyszczająco, antybakteryjnie, łagodzi bóle reumatyczne, stawów, mięśni zwłaszcza po treningach, podrażnienia skóry, stany zapalne i swędzenie. Działa antydepresyjnie, wyciszająco, antystresowo, inhaluje drogi oddechowe, eliminuje toksyny, usuwa zaparcia, pomocne przy chorobach kobiecych i pęcherza. Wygładza i napina skórę lepiej niż najlepszy balsam
Składniki:
Igły sosnowe
Płatki owsiane
Sól np. Epsom, z morza martwego, himalajska
Naturalny olejek np. kokosowy, oliwa z oliwek, olej lniany
Wymieszać w misce w równych proporcjach suche składniki, dodać tyle oleju aby uzyskać konsystencję dobrze trzymającej się papki. Przełożyć do woreczka płóciennego lub rajstopy, zacisnąć i wrzucić do wody w wannie. Czas trwania kąpieli 15-20 minut.

https://fajnyogrod.pl
https://sprawdzonakuchnia.pl
http://sekrety-zdrowia.org

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz