sobota, 30 czerwca 2018

Domowy ser topiony

1 kg twarogu półtłustego,
2 łyżeczki sody oczyszczonej,
do smaku 1-1,5 łyżeczki soli,
2 żółtka

czerwony pieprz,
gruboziarnista sól,
suszone pomidory z czosnkiem i bazylią,
natka pietruszki, 
kminek,
koperek itp.

Twaróg rozdrabniamy w miseczce, posypujemy sodą oczyszczoną i zostawiamy w cieple na noc. W garnku zagotowujemy wodę, stawiamy na nim metalową miskę z serem i ucieramy silikonową łopatką, aż ser dokładnie się roztopi (nie powinno być grudek). Zdejmujemy miskę z serem z garnka, cały czas ucierając dodajemy żółtka jajek  (trzeba to robić szybko by żółtka się nie ścięły) i doprawiamy solą do smaku. Ser rozlewamy do szklanych miseczek. Do serków topionych można dodawać różne dodatki. Po rozlaniu do miseczek, czekamy aż ostygną i wstawiamy serki do lodówki do stężenia.

http://straga.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz