poniedziałek, 21 sierpnia 2017

szybki sos mięsno-chrzanowy

Chrzan i czosnek to jedne z najbardziej ulubionych smaków w moim domu. Poniżej przepis autorski, który przypadł do gustu nawet mojej siostrze - osobie wyjątkowo wybrednej.

Do przygotowania porcji sosu dla 4 osób potrzebujemy:
- ok. 750g mięsa mielonego (pół na pół wieprzowego i drobiowego - wybieram chude mięso, choć sos jest wtedy bardziej "suchy"),
- 1 duża cebula,
- 1 szklanka wody,
- 3 łyżki tartego chrzanu,
- 1/2 szklanki kwaśnej śmietanki 10 lub 12%,
- 1 łyżka mąki,
- 1 łyżeczka masła klarowanego (ew. smalcu lub oleju kokosowego),
- sól,
- pieprz.

Cebulę obrać i pokroić w grubą kostkę.
Masło rozpuścić na głębokiej patelni lub rondlu.
Pokrojoną cebulę wrzucić na rozgrzany tłuszcz i smażyć do miękkości często mieszając.
Dodać mięso mielone i kontynuować mieszanie tak długo, aż mięso zacznie się rumienić (duży płomień). Czasem mięso jest tak wodniste, że może to trwać nawet kilkanaście minut.
Wlać wodę, dodać chrzan, sól, pieprz i poczekać aż całość zacznie wrzeć.
Zmniejszyć płomień, przykryć pokrywką, dusić przez ok 15min.
W kubeczku dokładnie wymieszać śmietanę z mąką.
Zwiększyć płomień pod patelnią. Jeśli sos jest bardzo gęsty dolać ok. 1/2 szklanki wody i zaczekać, aż całość zacznie wrzeć.
Przelać do kubka ze śmietaną 2-3 łyżki gorącego sosu i dokładnie wymieszać.
Dodać śmietanę do gotującego się sosu i dokładnie mieszać, aż zacznie znowu wrzeć i gęstnieć.
Znakomicie komponuje się z ryżem (to mój ulubiony wariant), ale równie dobrze smakuje z kaszą czy ziemniakami.
Przygotowanie zajmuje mniej czasu niż ugotowanie równolegle np. ryżu.
I to by było na tyle.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz