wtorek, 10 sierpnia 2021

Kotleciki z cukinii

1 cukinia - 370 g

1 cebula - 170 g

2 małe marchewki - 150 g

2 ziemniaki - 250 g

2 średnie jajka

2 płaskie łyżki skrobi ziemniaczanej

szklanka bułki tartej - 100 g

garść siekanego szczypiorku

przyprawy: płaska łyżka soli, pół łyżeczki pieprzu, łyżka ziół prowansalskich

olej roślinny do smażenia - około 50 g

 

Ziemniaki, cebulę i marchewki również umyj i obierz. Ziemniaki, marchew i cukinię zetrzyj na tarce na grubych lub średnich oczkach. Cebulę bardzo drobno posiekaj.

Tak przygotowane warzywa umieść w misce. Dodaj płaską łyżkę soli i całość wymieszaj. Miskę odstaw na 10 minut, by warzywa puściły wodę.

Po tym czasie łap w garść warzywa i bardzo dokładnie odciskaj je z nadmiaru wody. W ten sposób odciśnij całą zawartość miski. Wodę z solą wylej. Odciśnięte z wody warzywa kładź do drugiej, większej miski. Z wodą odejdzie Ci również nadmiar soli, ponieważ płaska łyżka soli to jednak za dużo jak na te kotlety.

Do miski dołóż również drobno siekany szczypiorek, dwa jajka, dwie płaskie łyżki skrobi ziemniaczanej, pół szklanki bułki tartej oraz resztę przypraw. Z przyprawami można też bardziej poszaleć. Można dodać trochę chilli, słodkiej papryki lub użyć pieprzu ziołowego lub pieprzu z dodatkiem czosnku. Drugie pół szklanki bułki wykorzystasz do obtaczania uformowanych kotletów z cukinii.

Wszystkie składniki bardzo dobrze wymieszaj. Do miseczki wsyp pozostałą bułkę tartą. Przy pomocy łyżki nabieraj porcję warzyw wielkości średniego orzecha włoskiego. Formuj kulkę. Umieszczaj ją w bułce tartej a następnie obtaczaj. Łap w dłoń i lekko wydłużaj. Ponownie umieszczaj w bułce i odkładaj na talerz. W ten sposób uformuj wszystkie kotleciki.

Kotlety smaż na odrobinę niższej niż średnia moc palnika. Ważne jednak, by kotlety smażyły się 6-8 minut na stronę. Warzywa mają mieć czas, by się dosmażyć. Kotlety nie mogą się przypalić, a ładnie zarumienić.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz