poniedziałek, 9 sierpnia 2021

Makaron z krewetkami

250g makaronu penne

Krewetki:

2 łyżki stołowe oliwy (odsączonej ze słoika z suszonymi pomidorami lub oliwy z oliwek)

1/2kg krewetek (bez skorupek i bez skórek)

3 ząbki czosnku

1/4 łyżeczki soli

 

Kremowy sos:

100g suszonych pomidorów (bez oleju)

4 ząbki czosnku

1/2 szklanki mleka

1/2 szklanki śmietany

1 szklanka startego sera mozzarella

1 łyżka suszonej bazylii

1/8 łyżeczki papryki

1/2 szklanki wody z ugotowanego makaronu (lub więcej)

1/4 łyżeczki soli

 

Ugotuj makaron. Zachowaj trochę wody z gotowania. Odcedź makaron.

 

Jak ugotować krewetki?

Jeśli używasz suszonych pomidorów w oleju (w słoiku), upewnij się, że odsączyłeś je z oleju przed użyciem. Zachowaj 2 łyżki odsączonego oleju do przyrządzenia krewetek:

Rozgrzać 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek na dużej patelni na średnio-dużym ogniu.

Dodać krewetki z rozdrobnionym czosnkiem. Smażyć krewetki z jednej strony przez około 1 minutę, aż staną się różowe lub złoto-brązowe z tej strony. Podczas smażenia posyp je solą.

Upewnij się, że krewetek nie jest zbyt dużo na patelni, w przeciwnym razie krewetki nie będą się dobrze smażyły.

Po upływie 1 minuty, przewróć krewetki na drugą stronę i smaż jeszcze przez około 30 sekund lub 1 minutę.

Krewetki powinny mieć kolor złoty lub różowy z obu stron i nie powinny być rozgotowane.

Wyjmij krewetki na talerz, uważając, aby cały olej pozostał na patelni.

 

Kremowy sos:

Na tę samą patelnię dodaj suszone pomidory (odsączone z oleju i pokrojone na mniejsze kawałki) i więcej rozdrobnionego czosnku.

Podsmażaj suszone pomidory na oliwie z oliwek (pozostałej z krewetek) na średnim ogniu, mieszając, przez 1 minutę, aż czosnek stanie się aromatyczny. Patelnia powinna być gorąca.

Dodaj mleko i śmietanę do gorącej patelni z suszonymi pomidorami i doprowadź do wrzenia.

Dodać rozdrobniony ser na patelnię i szybko wymieszać, doprowadzając do wrzenia. Natychmiast zredukować do najmniejszego.

Kontynuuj gotowanie sosu na małym ogniu, ciągle mieszając, aż cały ser się rozpuści i powstanie kremowy sos.

Jeśli sos jest zbyt gęsty, dodaj niewielką ilość mleka lub wody z makaronu.

Dodać bazylię i paprykę. Wymieszaj.

Dodawaj stopniowo 1/4 łyżeczki soli, mieszając na małym ogniu i próbując (możesz potrzebować nieco mniej niż 1/4 łyżeczki).

 

Ugotowany makaron dodać do sosu i delikatnie podgrzać na średnim ogniu.

Dodać przygotowane krewetki, wymieszać.

Spróbować i doprawić większą ilością soli, jeśli potrzeba.

Jeśli sos jest zbyt gęsty, dodać niewielką ilość mleka lub wody z makaronu.

Pozwól wszystkiemu gotować się na małym ogniu przez kilka minut, aby smaki się połączyły.

Uwaga: Upewnij się, że solisz danie tylko na tyle, aby wydobyć smak bazylii i suszonych pomidorów.

 

https://juliasalbum.com/creamy-mozzarella-shrimp-pasta/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz