250g makaronu penne
Krewetki:
2 łyżki stołowe oliwy (odsączonej ze słoika z suszonymi pomidorami lub oliwy z oliwek)
1/2kg krewetek (bez skorupek i bez skórek)
3 ząbki czosnku
1/4 łyżeczki soli
Kremowy sos:
100g suszonych pomidorów (bez oleju)
4 ząbki czosnku
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki śmietany
1 szklanka startego sera mozzarella
1 łyżka suszonej bazylii
1/8 łyżeczki papryki
1/2 szklanki wody z ugotowanego makaronu (lub więcej)
1/4 łyżeczki soli
Ugotuj makaron. Zachowaj trochę wody z gotowania. Odcedź makaron.
Jak ugotować krewetki?
Jeśli używasz suszonych pomidorów w oleju (w słoiku), upewnij się, że odsączyłeś je z oleju przed użyciem. Zachowaj 2 łyżki odsączonego oleju do przyrządzenia krewetek:
Rozgrzać 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek na dużej patelni na średnio-dużym ogniu.
Dodać krewetki z rozdrobnionym czosnkiem. Smażyć krewetki z jednej strony przez około 1 minutę, aż staną się różowe lub złoto-brązowe z tej strony. Podczas smażenia posyp je solą.
Upewnij się, że krewetek nie jest zbyt dużo na patelni, w przeciwnym razie krewetki nie będą się dobrze smażyły.
Po upływie 1 minuty, przewróć krewetki na drugą stronę i smaż jeszcze przez około 30 sekund lub 1 minutę.
Krewetki powinny mieć kolor złoty lub różowy z obu stron i nie powinny być rozgotowane.
Wyjmij krewetki na talerz, uważając, aby cały olej pozostał na patelni.
Kremowy sos:
Na tę samą patelnię dodaj suszone pomidory (odsączone z oleju i pokrojone na mniejsze kawałki) i więcej rozdrobnionego czosnku.
Podsmażaj suszone pomidory na oliwie z oliwek (pozostałej z krewetek) na średnim ogniu, mieszając, przez 1 minutę, aż czosnek stanie się aromatyczny. Patelnia powinna być gorąca.
Dodaj mleko i śmietanę do gorącej patelni z suszonymi pomidorami i doprowadź do wrzenia.
Dodać rozdrobniony ser na patelnię i szybko wymieszać, doprowadzając do wrzenia. Natychmiast zredukować do najmniejszego.
Kontynuuj gotowanie sosu na małym ogniu, ciągle mieszając, aż cały ser się rozpuści i powstanie kremowy sos.
Jeśli sos jest zbyt gęsty, dodaj niewielką ilość mleka lub wody z makaronu.
Dodać bazylię i paprykę. Wymieszaj.
Dodawaj stopniowo 1/4 łyżeczki soli, mieszając na małym ogniu i próbując (możesz potrzebować nieco mniej niż 1/4 łyżeczki).
Ugotowany makaron dodać do sosu i delikatnie podgrzać na średnim ogniu.
Dodać przygotowane krewetki, wymieszać.
Spróbować i doprawić większą ilością soli, jeśli potrzeba.
Jeśli sos jest zbyt gęsty, dodać niewielką ilość mleka lub wody z makaronu.
Pozwól wszystkiemu gotować się na małym ogniu przez kilka minut, aby smaki się połączyły.
Uwaga: Upewnij się, że solisz danie tylko na tyle, aby wydobyć smak bazylii i suszonych pomidorów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz