6 kromek chleba tostowego
około 3 łyżki mozzarelli wiórki lub innego startego żółtego sera
1 mały ogórek kiszony
3 plasterki szynki
1-2 małe jajka
bułka tarta
świeżo mielony pieprz i sól do smaku
olej do smażenia
Do głębokiego talerza wbijamy jajka, doprawiamy je świeżo mielonym pieprzem i solą i mieszamy widelcem. W drugiego głębokiego talerza wsypujemy bułkę tartą (będziemy w niej obtaczać nasze tostowe krokiety).
Każdy plasterek szybki kroimy na pół, a ogórka na cienkie plasterki.
Kromki chleba tostowego rozwałkowujemy lub dobrze ugniatamy dłonią (można wcześniej odciąć skórki). Lekko je zwilżamy wodą, aby łatwiej je zwijać.
Na każdą kromkę nakładamy pół plasterka szybki, 2-3 cienkie plasterki ogórka i posypujemy serem (około pół łyżki na kromkę). Zwijamy kromki w rulon. Maczamy w jajku, a następnie obtaczamy w bułce tartej.
Nasze imprezowe krokiety z chleba tostowego smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoto.
Podajemy z ulubionymi dodatkami np. domowym sosem czosnkowym.
www.slodkieokruszki.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz