sobota, 30 czerwca 2018

Ser camembert


7,5 l świeżego mleka
szczypta bakterii starterowych mezofilno-termofilnych o nazwie MST (skład: Lactococcus lactis subsp. lactis, Lactococcus lactis subsp. cremoris, Streptococcus salivarius subsp. thermophilus)
0,75 g penicillium candidum (kultura starterowa pleśni)
1/4 łyżeczki naturalnej podpuszczki w płynie rozcieńczonej w 50 ml zimnej niechlorowanej wody

Mleko podgrzać powoli do temperatury 32-33 st. C. Dodać bakterie starterowe, wymieszać. Dodać kultury starterowe pleśni, wymieszać. Zostawić pod przykryciem na 90 minut w stałej temperaturze 32-33 st. C. Dodać podpuszczkę rozcieńczoną w 50 ml wody, wymieszać. Zostawić na godzinę, utrzymując temperaturę 32-33 st. C.

Po godzinie pokroić skrzep w kostki o boku 1-1,5 cm (ustawiając nóż najpierw pionowo, a potem skośnie). Następnie delikatnie mieszać przez 15 minut. Odlać serwatkę do poziomu skrzepu.

Przygotować formy. Bez specjalnej formy ciężko jest ser obracać, przynajmniej w początkowej fazie, gdyż trzeba go za każdym razem wyjmować z formy, obracać i wkładać z powrotem, a ser jest naprawdę bardzo delikatny.

Jeśli ktoś ma specjalną formę do camemberta -  a jest to forma bez dna, wówczas na desce ułożyć matę, a na niej formę serową. Skrzep delikatnie przełożyć do formy, całkowicie ją wypełniając. Formę nakryć matą i obciążyć deską. Tak samo postąpić przy kolejnych formach. Pozostawić do odsączenia na 5 godzin, co godzinę odwracając ser (podnieść formę wraz z deskami i odwrócić).

Wyjąć ser z form i oprószyć solą ze wszystkich stron. Zostawić na 10-15 minut, aby sól się rozpuściła.

Ułożyć na matach i umieścić w dojrzewalni w temperaturze 7 st. C i wilgotności 95% na 4-6 tygodni. Co kilka dni odwracać. Po kilku tygodniach ser camembert jest gotowy! Żeby zwiększyć wilgotność (w lodówce jest za sucho), na serkach położyć mokrą pieluchę tetrową i codziennie ją zmieniać na nową. Tetra za każdym razem w momencie zmiany będzie prawie sucha. I tak przez kilka dni. Potem tetrę kłaść już tylko obok serów i to wystarczy. Skórka pokryje się białym meszkiem. Po 3 tygodniach jeden przekroić na próbę. Jeśli będzie jeszcze niezbyt miękki w środku, trzeba poczekać jeszcze tydzień.

http://wposzukiwaniuslowlife.blogspot.com

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz