Kiedy nie ma
jak uwędzić sera, trzeba sobie poradzić jakoś inaczej. I wtedy na pomoc
przychodzi... herbata.
10 l świeżego
mleka
20 kropli
naturalnej podpuszczki w płynie (1:18.000) rozcieńczonej w 50 ml chłodnej wody
siatka
wędliniarska albo formy do oscypków
do wędzenia:
1/2 szklanki
brązowego cukru
1/2 szklanki
ryżu
1/4 szklanki
liści herbaty - najlepsza jest czarna
pokruszona
laska cynamonu
Mleko podgrzać
do temperatury 37 st. C. Dodać podpuszczkę rozpuszczoną w 50 ml wody,
wymieszać. Zostawić na godzinę w stałej temperaturze 37 st. C.
Po godzinie
skrzep pokroić w kostki o boku 1-1,5 cm. Powoli podgrzewać do uzyskania
temperatury 45 st. C, często mieszając skrzep. Przelać skrzep do formy serowarskiej
wyłożonej tetrą / chustą serowarską, zostawić na chwilę do odcieknięcia.
Z ciepłego
skrzepu uformować kule i wyciskać je dość długo, aż przestanie z nich kapać
serwatka i nie będą się rozpadać. To zajmie dobrych parę minut. Kiedy ser stanie się bardziej plastyczny, nie
będzie się rozpadał i nie będzie kapać z niego serwatka, uformować kule, lekko
je spłaszczyć i wydłużyć na kształt walca odpowiednio do wielkości siatek
wędliniarskich i włożyć do przygotowanych siatek. Z jednej strony związać
sznurkiem, włożyć ser, siatka powinna się na nim naciągnąć i związać sznurkiem
na drugim końcu, aby serek był dość mocno ściśnięty siatką.
Jeszcze ciepłe
oscypki zanurzyć na chwilę w zimnej wodzie.
Przygotować
solankę: 4 łyżki soli rozpuścić w 1,5 litra przegotowanej wody, zanurzyć
oscypki, które powinny wypływać na powierzchnię, jeśli nie wypływają, można
dosypać jeszcze soli. Zostawić na 24 godziny w lodówce.
Wyjąć z
solanki, osuszyć ściereczką, dobrze jest zostawić jeszcze do bardzo dokładnego osuszenia na kilka
godzin albo nawet dłużej.
Rozpoczynamy
wędzenie:
Wymieszać
cukier, ryż, herbatę, cynamon. Przygotować dużą patelnię, najlepiej typu wok,
wyłożyć ją dokładnie folią aluminiową. Na folię wyłożyć mieszankę cukru,
herbaty, ryżu i cynamonu.
Nad mieszaniną
umieścić kratkę, na której będzie się wędził ser (taka kratka do studzenia
wypieków), ewentualnie może być to bambusowy koszyk do gotowania na parze.
Ważne, aby odległość od herbacianej mieszaniny do sera wynosiła ok. 5 cm, nie
mniej, gdyż musimy uważać, aby ser się nie stopił. Dobrze jest również umieścić
pomiędzy naczynko z lodowatą wodą, co dodatkowo zabezpieczy ser przed
topieniem. Całość musi być przykryta.
Rozgrzać
palnik, ustawić na nim wok z całą konstrukcją i podgrzać, aż poczujemy zapach
herbaciany. Zmniejszyć grzanie. Ser powinien wędzić się w temperaturze ok. 30-35 st. C,
aby się nie stopił. Wędzić w ten sposób 10-12 minut, po czym wyłączyć i
zostawić jeszcze na 6-8 minut (warto wędzić ponad
godzinę)
Ser zdjąć z
kratki, schłodzić w lodówce.
http://wposzukiwaniuslowlife.blogspot.com
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz